N:a Hospitalet – Luleåpunk i all enkelhet

Idag släpper punkbandet Norra Hospitalet sin första singel från den kommande skivan. I samband med det har eFOLKET tagit ett snack med bandet. Vi pratar bland annat om punk, bandets utveckling och Luleå som är deras hemstad.

Norra Hospitalet består av paret Rebecca – gitarr/sång och Mattias, bas/kör, samt trummisen Anders som även sköter bandets grafiska delar med skivomslag och merch. Anders bodde för övrigt i Eskilstuna fram till 2016 och därifrån kommer deras förhoppning om att få spela på Biografbaren i framtiden.

2019 släpptes bandets första skiva “Bakom Ljuset” som har tagits emot väl, både bland kritiker och lyssnare. Ingen i bandet var riktigt beredd på att den skivan skulle bli så uppskattad och att skivbolaget Second Class Kids Records ville släppa den kändes nästan overkligt.

I det stora hela är de glada över att de som lyssnar faktiskt har hajat och uppskattar vad Norra Hospitalet handlar om. Rak, enkel och melodiös punkrock.

När jag ber dem att beskriva sin musik nämner de både 77-punk och Oi! Men framför allt att arrangemangen ska vara enkla med fokus på den melodiösa sången. Det finns många band som influerat Norra Hospitalet men tidiga Misfits har kanske haft den största betydelsen för hur bandet låter.

Till den kommande skivan, som blir en split med Pastoratet finns det fem nya låtar inspelade. Den största skillnaden mot “Bakom Ljuset” är att bandet har format låtarna tillsammans. Tidigare hade Rebecca och Mattias ganska färdiga låtar men nu har även Anders fått vara med och sätta sin prägel. De har dessutom haft ett år på sig att utvecklas tillsammans men hoppas ändå att de har bibehållit samma gamla känsla i de nya låtarna.

Norra Hospitalet hade ingen större koll på Pastoratet tidigare men tror att splitskivan kommer att bli intressant eftersom det är två band med olika punkstilar där båda banden medverkar med fem låtar var.

Idag släpps då första singeln från skivan, en låt som heter Stadens Elit. Även om texten förmodligen kan appliceras på de flesta städer handlar den här om Luleå, om stadens klubbar för inbördes beundran. Norra Hospitalet tycker själva att det är en svängig låt och jag kan bara hålla med.

Vi stannar kvar i Luleå som drabbats av ett kulturellt nederlag då kulturhuset Föreningsgatan 7 är på väg att stängas ner. Tidigare har även festivalen Musikens Makt fått lägga ner. Rebecca och Mattias tror att det här kommer att göra Luleå till en kallare och tråkigare stad men är ändå optimistiska och hoppas att det kommer att växa fram något nytt ur denna aska.

Trots att det finns en hel del musik och kultur i Luleå går det inte att jämföra med 90-talet då det var hur mycket spelningar som helst. Dessutom tycker Mattias att det är svårt att locka ut Luleåborna till de tillställningar som arrangeras, framför allt när det gäller musik. Även på helgerna går det ofta att räkna besökarna på fingrarna.

Norra Hospitalet försöker att vara väldigt aktiva på sociala medier och kan på så sätt hålla kontakt med alla som lyssnar på bandet. Men de längtar efter spelningar, de längtar efter att få träffa sina fans på riktigt. På min avslutande fråga där jag ber dem att drömma fritt blir svaret just det, att få komma ut och spela. Det ligger absolut högst upp på önskelistan.

Norra Hospitalet på Facebook

You May Also Like