Foto: Merja Diaz, 2011.

Svensk-kubanske författaren René Vázquez Díaz om USA:s blockad mot Kuba

Finns det fortfarande något som heter Folkrätt?

Nej. Jag vidhåller att den varken existerar eller tillämpas i de länder som gör uppror mot USA:s dominans. Folkrätten har förvrängts av USA, som tillämpar internationell lag endast mot befolkningar som USA vill krossa. Falskhet och lögner främjar perversionen av den civiliserade samexistensen.

Kriget mot den kubanska civilbefolkningen är 60 år gammal, det inkluderar tillgång till läkemedel och är ett obestridligt exempel på att Folkrätten håller på att avskaffas. Andra accepterar det tysta folkmordet på en del av det kubanska folket. Det gör inte jag. Oavsett vad min röst är värd, upprepar jag att blockaden mot det kubanska folket är ett brott mot mänskligheten.

I boken HEALTH AND NUTRITION IN CUBA, EFFECTS OF THE U.S. EMBARGO, som jag sammanställde för Olof Palme International Center 1998, skrev The American Association of World Health (AAWH):

AAWH besökte en pediatrisk avdelning som då var på sin 22:a dag utan metoclopramide HCI, ett läkemedel som används i kombination med andra såsom betamethasone för kemoterapi för barn. Utan detta läkemedel som förebygger illamående, kräktes de 35 barnen på avdelningen i genomsnitt 28 till 30 gånger om dagen.

Blockaden förbjuder försäljning av USA-tillverkade läkemedel till Kuba. Gissa om läget idag inte är värre, med Trumps 240 aggressiva åtgärder för att intensifiera blockaden och som demokraten Biden vidhåller mot sjuka kubanska barn. Har USA någon moral kvar för att prata om mänskliga rättigheter?

Klippen kan ses på bellyofthebeastcuba.

Tack Oliver Stone och Danny Glover för denna mycket viktiga dokumentär.

Svensk-kubanske författaren René Vázquez Díaz 220218.

Artikeln tidigare (19/2) publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like