Striden mellan de två vargarna som pågår inom oss

Ni har säkert här Cherokeslegenden om de två vargarna inom oss som strider med varandra och som symboliserar två motsatta krafter.

Den gamle indianhövdingen berättar för barnen om dessa två vargar där den ene är symbol för girighet, avundsjuka, hämndbegär, arrogans men även för ledsamhet.

Den andra vargen är symbol för vänlighet, lycka, hopp, ödmjukhet, medkänsla och frid.

När barnen frågar vilken av vargarna som vinner, svarar den gamle mannen:

Den man matar

Jag kommer osökt att tänka på striden mellan dessa två vargar vargen när jag hör domedagsprofeterna som nu blåser anfall i sina stridstrumpeter vid Folk & Försvars årliga konferens i Sälen.

Det är överbefälhavaren Micael Bydén, civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) med flera som går ut och manar till förberedelse för det krig som Sverige kommer att bli indraget i inom en snar framtid.

Ja egentligen borde ryssen anfallit oss redan eftersom Nato-processen drar ut på tiden. Var det inte så del lät, att för varje dag som går utan att vi blivit Nato-medlem, ökar risken för ett ryskt anfall.

En del av dessa herrar som nu frossar i krigsretorik har uppenbarligen enbart fått sin inre onda varg matad.

Överbefälhavaren är naturligtvis marinerad i “militära tänkande”. Likaså försvarsminister Pål Jonson (M) som på sitt cv har:

  • Doktorand i krigsvetenskap vid King´s Coollege i London
  • Gästforskare vid Nato Defence College i Rom
  • Generalsekreterare för Svenska Atlantkommittén, som bland annat arbetar “för att få en bredare acceptans för NATO”

När det gäller civilförsvarsministern hittar jag inga militära meriter. Jag hittar inga yrkesmeriter över huvud taget. Han tycks vara en “politisk broiler” som gått direkt från MUF in i politiken.

Förr hette broschyrerna som delades ut till hushållen “Om kriget kommer”. Nu heter det “När kriget kommer”.

Nu är det ingen tvekan. Vi ska förbereda oss på att ryssen anfaller och att vi får det som folket i Ukraina. Vid Folk och Försvar visades bilder på sönderbombade hus i Ukraina. Men inga bilder på sönderbombade hus i Gaza.

Idag var det en klok dam som ringde “Ring P1”. Hon var inte ett dugg imponerad av denna krigiska retorik:

“Krig är ingen naturlag, som jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamivågor, som drabbar oss. Krig är resultat av vad människan, främst våra ledare, gör eller inte gör för att förebygga att krig bryter ut.

Man tyck ha missat att prata om fredstanken och hur man undanröjer orsakerna till krig. Att man måste satsa på de goda krafterna i stället för de militaristiska”.

Vad som nu pågår är att man försöker mata den onda vargen inom oss. Att vi ska tro att hat, hot och militär kapprustning skulle vara vägen mot en fredligare värld.

Nu på morgonen hörde jag också att vapensmedjorna arbetar för högtryck för att föres världen med alla vapen vi nu “måste ha”. Priset på ammunition och annan krigsmateriel har stigit 5-10 gången på kort tid.

Till exempel har priset för ammunitionen till artillerisystemet ARCHER, tillverkat av Bofors, blivit 8 gånger dyrare. Så här kan man snacka om inflation.

Frågan är nu om dessa kraftiga prisökningar på krigsmateriel leder till ännu fler miljarder till den vansinniga kapprustningen.

Eller om det i bästa fall innebär att man inte får lika mycket pang, bom och dunder för pengarna.

Nu ser jag också en rubrik där Magdalena Andersson uttalar sig; “S har sundare vapenreflexer än Billström”.

Är det månntro ryggmärgsreflexerna hon syftar på? I så fall är det riktigt illa.

PS. Jag ser att “Läkare mot kärnvapen frågar ut politiker på Folk och Försvar”. Det ska bli intressant att se om detta får något medialt utrymmen bland all gubbig krigsretorik som nu är totalt dominerande i media där reportrar sällan ställer några relevanta frågor eller motfrågor.

Rolf Waltersson

Lästips:

Läs också:

Den svenska krigsmakten är nu ett tjänstvilligt verktyg i USA:s och NATO:s händer

You May Also Like