Ann Linde utfrågas i Agendas kliniskt sterila studio. Avfotograferat från dataskärmen.

Agenda fegar ur

Jag tittade på Agenda SVT2 i söndags. Ett av inslagen handlade om Sveriges Nato-ansökan, förhandlingarna med Turkiet och vad Sverige kan göra för att gå Erdoğan till mötes för att få hans välsignelse som Nato-medlem.

Eftersom Agenda påstår att de är “Programmet som hittar nya överraskande vinklar”, förväntade jag mig “nya och överraskande vinklar”.

Men – Icke sa Nicke. Det blev en slätstruken intervju med utrikesminister Ann Linde där hon upprepade vad hon sagt tidigare utan att “störas” av några vassa motfrågor från Agendas intervjuare.

Hon sade sig ha full förståelse för Turkiets utsatta läge och att PKK, YPG och närstående organisationer är terrororganisationer som hotar Turkiets säkerhet.

Hon försäkrade att “Sverige och Turkiet står på samma sida i kampen mot terrorismen”.

På frågan om det kan bli aktuellt att återuppta vapenförsäljningen till Turkiet för att gå Erdoğan till mötes, svarade hon:

“Vi har världens starkaste regelverk kring vapenexport, men vi måste också kolla på det eftersom vi ska gå in i en militärallians där vi ska försvara varandra”.

Jag tolkar utrikesministerns svar som en tydlig öppning för att återuppta vapenförsäljningen till Turkiet. Ska vi ”försvara varandra” måste vi i konsekvensens namn också hjälpa till att förse varandra med vapen.

Sedan kan man fråga sig hur lite det krävs för att ha “världens starkaste regler kring vapenexport”. Sveriges vapenförsäljning till diktaturer har ökat de senaste åren, så konkurrensen om vem som har “det starkaste regelverket kring vapenexport” tycks vara ganska låg.

Det är här min rubrik kommer in i bilden, “Agenda fegar ur”. Om man menar allvar med “nya överraskande vinklar” hade jag förväntat mig att någon röst som inte delar utrikesministerns underdåniga fjäskande för Turkiet och Erdoğan skulle få komma till tals.

Varför inte släppa in den politiske “vilden” Amineh Kakabaveh i Agendastudion. Hon om någon vet vad det handlar om. Som förflutet som peshmergasoldat har hon till och med stridit för kurdernas rätt. Att hon inte delar utrikesministerns syn på Turkiet och Erdoğan är uppenbart, inte minst genom de motkrav hon ställt för att i riksdagsomröstningar stödja regeringen.

Hon motsätter sin att Sverige börjar sälja vapen igen till Turkiet. Vapen som kommer att användas mot kurderna, både mot kurder i Turkiet och i norra Syrien

Eller varför inte en debatt/diskussion i Agenda mellan Ann Linde och Amineh Kakabaveh? Då hade vi fått se och höra “nya överraskande vinklar” gällande synen på Turkiet, kurderna, vapenförsäljning och vem som terroriserar vem.

Nu förvarnar Erdoğan om en ny turkisk militär offensiv in i norra Syrien. Det var ju Turkiets invasion i norra Syrien 2019 som var anledningen till att en enig riksdag, efter förlag från V och L, då beslutade om ett vapenembargo mot Turkiet.

På tal om Turkiet, Nato, Ryssland och vapenhandel. 2017 beslutade Turkiet att köpa luftvärnsmissiler från Ryssland. Ryssland lånade pengar till Turkiet så att man kunde köpa missilsystemet S-400 Triumf. Det var Turkiets största vapenaffär med ett icke Nato-land, vilket “väckte både irritation och oro bland de övriga Nato-länderna.

I slutet av förra året sa Erdoğan att Turkiet planerar ytterligare vapenköp från Ryssland:

“Natolandet Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan utesluter inte att fortsätta vapenaffärerna med Ryssland, trots hot om nya sanktioner från USA. Det handlar om ett andra parti av det ryska luftvärnssystemet S-400”, skriver SvD.

Vi har alltså en konflikt mellan de båda Nato-länderna USA och Turkiet. USA är sura för att inte Turkiet köper vapen från USA.

Dessutom är det inte otänkbart att vapen från Sverige och Ryssland kommer att användas om/när Turkiet anfaller norra Syrien igen.

Indirekt en slags “ohelig allians” där svenska och ryska vapen används av Erdoğan när han nästa gång ska slå till mot kurdområden i norra Syrien.

Lästips:

PS. De namn man ger militära vapensystem är fantasieggande.
Det luftvärnssystem Turkiet köpt från Ryssland heter “S-400 Triumf”.
Det Sverige köpt från USA, som i en första omgång kostar minst 10 miljarder kronor, heter “Patriot”.

Rolf Waltersson

You May Also Like