Storbritannien: Jeremy Corbyn ställer upp som oberoende kandidat i det stundande parlamentsvalet

Det socialdemokratiska Labour-partiets förre ordförande (2015-2020) Jeremy Corbyn kommer att ställa upp i parlamentsvalet som ska äga rum 4 juli.

Corbyn har, framröstad av väljarna i London-valkretsen Islington North, under 40 år representerat sitt parti Labour i det brittiska parlamentet.

Efter Corbyns avgång som partiledare 2020, har partiets ledning, med den nye ordföranden Keir Starmer som högljutt språkrör, slagit in på högerkurs och återfört partiet till de genuint borgerliga och gentemot USA underdåniga ståndpunkter som präglade partiets inriktning under Corbyns föregångares Tony Blairs ordförandetid.

Redan 2016 försökte partihögern med kuppmetoder avsätta Corbyn. En massiv uppslutning bakom Corvbyn, från partiets gräsrötter, ledde dock till ett nesligt nederlag för partihögern.

Inför det stundande valet hade Labourledningen uteslutit Corbyn från den krets av interna kandidater som partiorganisationen i Islington North skulle få välja bland i valet av Labours parlamentskandidat.

Corbyn, som har ett starkt stöd inom partivänstern, arbetarväljarna och stora invandrargrupper, bestämde sig då för att ställa upp i parlamentsvalet som en oberoende kandidat.

Jeremy Corbyn har nu gjort klart att han ser sin uppgift i parlamentet som att bli en oberoende röst för “jämlikhet, demokrati och fred”.

På senare tid har han energiskt brännmärkt Israels dödande i Gaza, och han har under hela sitt politiska liv hårt kritiserat Israels apartheid-politik och kolonialistiska förtryck av den palestinska befolkningen.

Corbyn har också alltid konsekvent bekämpat alla former antisemitism. Vilket inte hindrat Labours nuvarande högerinriktade ledning från att, med högljutt stöd från officiellt israeliskt och proisraeliskt håll, bedriva en intensiv smutskampanj mot gentemot Corbyn på temat att han tolererat antisemitism, eller rent av med direkta anklagelser för att han skulle vara antisemit.

Drivkraften bakom kampanjen mot Corbyn har varit partihögerns mål att trycka tillbaka partiets socialistiska och klasskampsinriktade vänster. Inför det nu stundande valet har Keir Starmer lanserat “stabilitet” som partiets huvudparoll. Vilket naturligtvis betyder att politiken skall baseras på fullständig uppslutning bakom de brittiska kapitalisterna, klassamhället och alliansen med Vita Huset och Pentagon.

NATO-motståndaren Jeremy Corbyn däremot har betonat nödvändigheten av en samverkande internationell vänster, och en solidarisk kamp för jämlikhet och fred. Hans kandidatur har därför nu välkomnats inte bara av vänstern i Storbritannien utan av många inom arbetarrörelsen och rörelserna för fred och internationell solidaritet världen över.

Läs också:

Hatet och hoten mot Jeremy Corbyn – eFOLKET, 4 april 2019

You May Also Like