Jeremy Corbyn vann stort i det Brittiska Labourpartiets val till partiledare den 24 september

Jeremy Corbyn valdes 2015 till partiledare, framburen av entusiastiska gräsrötter som önskade en verklig vänsterpolitik. Corbyn som tillhört Labours vänsterflygel i parlamentet i flera årtionden bars nu fram till partiledarposten till högerlabourparlamentarikernas stora förtret. Corbyn står för nationaliseringar av privatiserad offentlig verksamhet, för internationell solidaritet och han är sedan länge en hård och organiserad motståndare till brittiska kärnvapen.

Högerflygeln har med olika metoder försökt fälla Corbyn. Man har tvingat fram det nya val som nu avgjorts och slutat i nesa för dem själva. Man har ogiltigförklarat den interna rösträtten för över 100 000 nya partimedlemmar med motiveringen att de varit medlemmar för kort tid. Corbyn har dragit in massor av, främst unga, i partiet. Labour har ökat från 200 000 medlemmar till över en halv miljon. Labourhögern har t.o.m. försökt förhindra honom att ställa upp till omval med motiveringen att det är Labours parlamentsledamöter som ska bestämma vilka som får ställa upp, inte partimedlemmarna. Detta fick man dock ge upp.

Nu vann alltså Labours vänsterflygel detta nya ledarval med 62% av rösterna. Han till och med ökade sin segermarginal. Ett svidande nederlag för den del av socialdemokratin som vill acceptera kapitalismen och nyliberalismen. En glädjande seger för de som vill se ett jämlikare samhälle och nedrustningar i stället för upprustningar och vapenskrammel.

Nu står Corbyn inför att mobilisera sina entusiastiska gräsrötter och utmana den konservativa högerregeringen.

You May Also Like