Corbyns livslånga kamp mot antisemitism

Vi lever i värld där mycket går åt fel håll. Högerextremism, klimatförändringar, militarism, nyliberala attacker mot välfärdssystemen, statskupper mot progressiva regimer.

Men det finns ljuspunkter. Det faktum att en ungdomlig revolt i Labourpartiet i Storbritannien fört fram Jeremy Corbyn till partiledarskapet är en sådan. Nu rasar en valkampanj där Labour utmanar högerns nyliberalism och militarism.

Men högerkrafterna har inga moraliska hämningar när de i en gigantisk lögnkampanj försöker förhindra vänstermannen Corbyn från att bli premiärminister. Corbyn har ett helt liv av kamp mot alla former av rasism bakom sej. Också mot den specifika rasism som riktas mot judar, antisemitismen. Men han är också en principfast försvarare av det palestinska folkets rättigheter.

Idag ser vi därför en hejdlös lögnkampanj mot Corbyn där man försöker göra svart till vitt och porträttera honom som antisemit. De sista dagarna har man kastat in Storbritanniens chefs-rabbi Ephraim Mirvis och ärkebiskopen i Canterbury Justin Welby i den skändliga kampanjen.

Mirvis uppmanar alla rannsaka sitt samvete i röstbåset. “Nationens själ står på spel” får vi veta från chefs-rabbin. Och han får hjälp i sitt värv av ärkebiskopen.

“Att chefs-Rabbin ser sej tvingad att nu göra ett sådant aldrig tidigare skådat uttalande bör väcka oss till insikt om den djupt kända osäkerhet och rädsla som nu upplevs av många brittiska judar”.

Mirvis och Welby vet att det inte finns ett uns sanning i anklagelserna mot Corbyn. Hela situationen är vedervärdig.

Därför publicerar vi nedan ett axplock ur Corbyns livslånga kamp mot antisemitism.

Döm själva!

 1. April 1977: Jeremy Corbyn hjälper till att organisera försvar mot en nynazistisk marsch planerad att gå genom det av många judar bebodda Wood Green.
 2. 1985-1989: Corbyn fungerar som nationell sekreterare för Antifascist Action.
 3. 1987: Corbyn kampanjar för att för en judisk kyrkogård inte ska tas över av fastighetsspekulanter.
 4. November 1990: Corbyn skriver under en motion som fördömer den ökande utgivningen av antisemitisk litteratur.
 5. Juni 1992: Corbyn skriver på ett upprop för “att hedra förintelsens offer ” och för stoppandet av ett “fascistiskt seminarium” med David Irving.
 6. Juli 1992: Corbyn protesterar mot att Sunday Times köper Göbbels Dagböcker av David Irving.
 7. November 1992: Corbyn är initiativtagare till till ett upprop som fördömer en planerad marsch arrangerad av National Front och kallar den “en förolämpning mot minnet av alla förintelsens offer”.
 8. Februari 1993: Corbyn undertecknar en motion som kräver att premiärministern förhindrar en nazistisk musikfest.
 9. Juni 1994: Corbyn skriver en motion som uttrycker oro över ökande antisemitism i Europa och hyllar Institutet för Judiska Angelägenheter.
 10. Juni 1994: Corbyn kräver att de som ger ut Nazi-publikationen “Holocaust News” åtalas.
 11. April 2000: Corbyn fördömer David Irving som förintelseförnekare.
 12. November 2000: Corbyn skriver under en motion som hedrar den “brittiske Schindler” Bill Barazetti för hans insats som räddad judiska barn under Andra Världskriget.
 13. Januari 2002: Corbyn hyllar fotbollsklubbar som hedrar minnet av förintelsen.
 14. April 2002: Corbyn tar initiativ till en motion som fördömer antisemitisk vandalisering av synagogan i Finsbury samt uppmanar andra parlamentsledamöter att besöka religiösa lokaler i sina valkretsar för att visa att vi inte tolererar ett sådant beteende.
 15. Maj 2002: Corbyn är med och organiserar vakt utanför synagogan i Finsbury Park.
 16. Juli 2002: Corbyn fördömer i en motion en attack på synagogan i Swansea.
 17. November 2003: Corbyn skriver under en motion som fördömer attacker på två synagogor i Istanbul.
 18. December 2003: Corbyn skriver under en motion med anledning av Minnesdagen för Förintelsen.
 19. Januari 2004: Corbyn skriver under en motion som fördömer den franska regeringens beslut att förbjuda religiösa symboler – bland annat den judiska kippan – i franska skolor.
 20. Februari 2004: Corbyn protesterar mot den årliga ökningen av antisemitiska incidenter.
 21. Februari 2004: Corbyn hyllar Simon Wiesenthal-centret för dss framgångar i att få förintelseförövare inför domstol.
 22. September 2004: Corbyn skriver under mtion som uttalar oro över framtiden för United Synagoga pension Scheme.
 23. Oktober 2004: Corbyn protesterar mot attacker på civila i både Israel och Palestina.
 24. Januari 2005: Corbyn skriver under en motion med anledning av Minnesdagen för Förintelsen.
 25. Juni 2005: Corbyn protesterar mot skändningen av en judisk kyrkogård i West Ham.
 26. Januari 2006: Corbyn skriver under en motion med anledning av Minnesdagen för Förintelsen.
 27. Mars 2006: Corbyn skriver under en motion som fördömer en Iransk tidning för publiceringen av politisk skämtteckningar om förintelsen.
 28. April 2006: Corbyn fördömer Bryan Ferry för att ha fällt antisemitiska kommentarer.
 29. Juni 2006: Corbyn skriver under motion som hyllar brittiska soldater under andra världskriget som räddade förintelseoffer.
 30. Oktober 2006: Corbyn skriver under text med anledning av 70-årsfirandet av slaget om Cable street. (En gata i ett judiskt bostadsområde i London som fascisterna försökte marschera igenom men där de stoppades av judiska aktivister, kommunister, Labourmedlemmar och socialister).
 31. November 2007: Corbyn skriver tillsammans med andra en motion om nödvändigheten att bekämpa fattigdom och social exkludering i den judiska befolkningen i östra London.
 32. Maj 2008: Corbyn hyllar minnet av de judiska hjältarna som reste sej i upproret i Warszawas ghetto.
 33. Oktober 2008: Corbyn undertecknar motion som markerar 70-års-minnet av “Kristallnatten”.
 34. Januari 2009: Corbyn undertecknar en motion som välkomnar åtgärder mot antisemitism på universitetsområden.
 35. Februari 2009: Coryn fördömer i en motion antisemitism på nätet.
 36. Mars 2009: Corbyn skriver under en motion som hyllar brittiska medborgare som under andra världskriget räddade judar undan förintelsen.
 37. Oktober 2009: Corbyn är en av initiativtagarna till en motion som protesterar mot att BBC:s “Question Time” bjuder in “förintelseförnekande rasister” från British National Party.
 38. December 2009: Corbyn skriver under en motion som fördömer diskriminering av minoriteter, inklusive judar, i Iran.
 39. Februari 2010: Corbyn påtalar i en motion nödvändigheten av att undersöka förekomsten av antisemitism på Facebook.
 40. Februari 2010: Corbyn lägger tillsammans med andra fram en motion som kräver att Storbritanniens regering ger judar från Jemen möjlighet att komma till Storbritannien.
 41. Oktober 2010: Corbyn undertecknar en motion som hedrar den mördade före detta israeliske statsministern Yitzak Rabbin.
 42. Mars 2011: Corbyn fördömer tillsammans med andra John Gallianos antisemitiska kommentarer.
 43. Mars 2012: Corbyn fördömer i en motion försäljning av nazistiska minnessaker på en auktion i Bristol.
 44. Mars 2012: Corbyn lägger tillsammans med andra fram en motion som fördömer antisemitism i Lettland.
 45. Mars 2012: Corbyn skriver under motion som fördömer attacken på en judisk skola i Toulouse.
 46. Juni 2012: Corbyn lägger tillsammans med andra fram en motion som fördömer rasism och antisemitism inom polsk och ukrainsk fotboll samtidigt som man kräver skydd för de fans som reser till Europamästerskapen 2012.
 47. Juni 2012. Corbyn lägger tillsammans med andra fram en motion som uppmanar BBC att ta tillbaka beslutet att lägga ner programmet “Jewish Citizen Manchester”.
 48. Mars 2013: Corbyn skriver under motion som fördömer antisemitism inom sporten.
 49. Oktober 2013: Corbyn är en av få parlamentsledamöter som försvarar den avlidne Ralph Miliband (flykting och marxist) när han antisemitiskt attackeras i Daily Mail.
 50. Januari 2014: Corbyn skriver under en motion med anledning av Minnesdagen för Förintelsen.
 51. Juni 2015: Corby deltar i minneshögtiden med anledning av grundandet av North London Synagogue i Islington.
 52. Juni 2015: Corbyn skriver under motion som fördömer ett planerat Nazi-möte på Golders Green där många judar bor och man kräver skydd för de boende.
 53. Juni 2015: Corbyn är den förste att underteckna ett upprop för “Unite Against Fascism” som kallar till en motdemonstration till försvar för de judiska invånarna i Golders Green. Nazi-marschen tvingas gå en annan väg.
 54. Juni 2015: En rörd Jeremy Corbyn leder minnesstunden med anledning av “Slaget om Cable Street” 1936. Han kom ihåg hur lärdomarna från den dagen inpräntades i honom av hans mor Naomi som deltog i försvaret av det judiska East End.
 55. December 2016: Corbyn besöker koncentrationslägret Theresienstadt till minne av Förintelsens offer.
 56. Januari 2018: På Förintelseminnesdagen citerar Jeremy Corbyn motståndskvinnan Roza Robota som mördades i Auschwitz, Szmul Zygielbojm från Bund i Polen (Bund var en judisk socialistisk organisation som verkade i Polen, Ryssland och Litauen) och Anne Frank “eftersom man i dessa ord från våra judiska bröder och systrar finner makten hos mänsklig solidaritet och humanism”.
 57. Februari 2018: Corbyn stöder en judisk kampanj för att snabba på certifikat från rättsläkare vid dödsfall. Den judiske historikern Geoffrey Alderman noterar att “Corbyn har en imponerande historia av att alltid stöda judiska initiativ”.
 58. Mars 2018: Följande uttalande tas av “The Jewish Socialists Group” (Judiska Socialisters Grupp) : “Vi har verkat tillsammans med Jeremy Corbyn i kampanjer mot alla former av rasism och fördomar, inklusive antisemitism, i många år och vi är övertygade om att en Labour-regering ledd av Jeremy Corbyn och Labourledda kommuner över hela landet kommer att vara de bästa krafterna för att genomföra seriösa åtgärder mot alla form av rasism, diskriminering och fördomar.”
 59. November 2018: Jeremy Corbyn skriver en rörande hyllning till sin vän, Cable Street-veteranen och judiske arbetarklasskämpen Max Levitas.
 60. Oktober 2019: Corbyn spelar in ett personligt budskap till “Unite Against Fascism”-delegationen på resa til Krakow och Auschwitz. “Låt oss alla förenas och slå fast att vi inte tolererar rasism i någon form i vårt samhälle…det må vara antisemitism eller någon som helst form av diskriminering.

Peter Widén

Källa:

Artikeln är tidigare publicerat i tidningen Internationalen

You May Also Like