Bildskapare: Gordon Johnson / Pixabay.

Slovakien slår in på samma antidemokratiska väg som Viktor Orbáns Ungern

I andra omgången av presidentvalet i Slovakien segrade Peter Pellegrini, som tidigare varit premiärminister, med 53 procent.

Pellegrini tillhör partiet Riktning Socialdemokrati (HLAS-SD) som bildades 2005 genom en sammanslagning av fyra socialdemokratiska partier.

Man ska inte låta sig luras av partinamn. Inte alltför sällan seglar partier under falsk flagg och står för en annan politik än det namnet kan antyda.

Både premiärminister Robert Fico och den nyvalda presidenten Peter Pellegrini har det gemensamt att de betecknas som Putinkramare. De står således för ungefär samma linje som Ungerns Viktor Orbán när det gäller synen på Ryssland och kriget mot Ukraina.

Eller som Svenska yle skriver; “Pellegrini är tidigare premiärminister och han är nära allierad med den nuvarande premiärministern Robert Fico”.

Fico har stoppat Slovakiens militära stöd till Ukraina och har sagt att “Ukraina måste ge upp en del av sitt territorium för att få fred med Ryssland”. Peter Pellegrini är av samma åsikt och har sagt att han som president kommer att hjälpa regeringen att driva igenom nya lagförslag.

Slovakien är på god väg att gå samma antidemokratiska vandring som “EU:s svarta får”, Viktor Orbáns Ungern. Man har antagit nya lagar som kraftigt begränsar fria medier som innebär mer statlig styrning av public service. Något som kritiserats av reportrar utan gränser.

Slovakien är ett land med utbredd korruption. Man har genomfört förändringar som försvårar bekämpningen av korruptionen. Bland annat har man lagt ner den åklagarmyndighet som hanterar korruption. Man har också infört mildare straff för korruption.

Enligt Wikipedia är “Flera ledamöter av partiets presidium (Hlas-SD, min anmärkning), inklusive dess ledare Peter Pellegrini, förknippas med mutor och maktmissbruk…”

Slovakien är medlem i Nato sedan 2005 och är nu ännu ett av de halvdemokratiska, eller halvdiktatoriska, länder “vi” nu ska vara beredda att försvara och gå i döden för.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like