Ny musik i augusti

Att skanna av de stora skivförsäljningssidorna på nytt guld blir bara svårare och svårare. Med den här tidens vinylboom handlar det mest om återsläpp av gamla skivor i nya förpackningar och olika färger på vinylen. Det är i mitt tycke ganska ointressant, för det mesta ska jag tillägga. Jag har dock filtrerat ut tre tips den här gången.

Rhoda Dakar – As Tears Go By

Rohda Dakar är minsann ingen ny stjärna på ska-himlen, hon strålade nämligen redan 1979 när The Bodysnatchers bildades, ett skaband med bara tjejer som släppte två singlar på klassiska Two-Tone Records. Efter att The Bodysnatchers la ner 1981 har hon spelat i flera olika band, bland annat The Specials AKA. Hon har även släppt ett gäng skivor som soloartist och är nu aktuell med en ny singel, As Tears Go By. Låten skrevs av Mick Jagger och Keith Richards 1964 och blev för övrigt skivdebut för Marianne Faithfull. Rhoda Dakar har gjort en snygg rocksteady/ska-version av låten med mycket stråkar. På B-sidan hittar man en dubversion av låten.

The Chats – Get Fucked

The Chats från Australien bildades 2016 och har nu släppt sitt andra album. De har verkligen slagit igenom rejält de senaste åren och har över 500 000 lyssnare i månaden på Spotify. Det är nästan dubbelt så mycket som till exempel Stiff Little Fingers, ett band som om jag får gissa, har influerat The Chats väldigt mycket. Det här är snärtig och aggressiv punkrock i den gamla skolan. Det är ganska imponerande att de har hunnit med att skriva och spela in ett nytt album, de har nämligen turnerat nästintill hela året. I juni 2023 kommer bandet till Sverige för två spelningar, en i Stockholm och en i Malmö.

Sjuttisju – När Bajen Betyder Allt…

Det här är en låt som handlar om att alla behöver ett sammanhang. Låten tar upp tre livsöden, tre personer som har det väldigt tungt i livet, med Hammarby får de något att leva för. Det skulle lika gärna kunna handla om knyppling eller vad som helst. Melodin är hämtad från den irländska folkmusiklåten The Star Of The County Down. Med Sjuttisju finns det som alltid en punkig underton i musiken, dessutom är flöjten tillbaka.

You May Also Like