Georg Riedel (till höger) i Kungsträdgården i samband med Vänsterpartiets första-maj-arrangemang 2017. Olof Buckard i svart hatt. Foto: Rolf Waltersson.

Kompositören och jazzmusikern Georg Riedel är död

Georg Riedel föddes 1934 i dåvarande Tjeckoslovakien.

På Wikipedia kan vi läsa:

Hans mor var judisk och familjen emigrerade till Sverige för att fly nazisterna när Georg var fyra år. I skolan började han spela fiol. Men gick senare över till kontrabas. Han inledde sin musikaliska karriär som jazzbasist på 1950-talet och studerade senare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Riedel har spelat tillsammans med jazzmusiker och jazzgrupper som Jan Johansson, Arne Domnérus, Lars Gullin, Jan Allan, Radiobandet, Gunnar Svensson, Egil Johansen, Rune Gustafsson med flera.”

Lite av ett genombrott blev det när han medverkade som basist i jazzpianisten Jan Johanssons album ”Jazz på svenska” som kom ut 1964. Där tolkas svenska folkvisor i jazztoner. Visa från Utanmyra. Emigrantvisa och andra visor har blivit legendariska. Jazz på svenska lär vara den mest sålda jazzskivan i Sverige. (Se lyssnatips)

För den breda allmänheten är nog Georg Riedel mest känd för Idas sommarvisa och andra sånger till Astrid Lindgrens barnboksfigurer som Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump.

Han skrev även musik till barnboksförfattaren Gunilla Bergströms tecknade figur Alfons Åberg.

Men utöver det hade Georg ett brett register som kompositör för orkestrar, körer och opera. Han har medverkat i otaliga TV- och radioproduktioner. Bland annat har han skrivit musiken till en opera efter August Strindbergs Hemsöborna för Folkoperan i Stockholm och musik till texter av Tomas Tranströmmer.

2021 tilldelades Georg Riedel Stockholms stads hederspris för sina insatser inom kulturområdet för barn och ungdom. Juryns motivering:

Georg Riedels klanger och melodier är ett med svenska folkets DNA. I mer än ett halvt sekel har han trollbundit barn, ungdomar och vuxna i jazzens och visans underbara värld. Bland Georgs över tusen skrivna verk hittar vi Idas sommarvisa och musiken till Bananbok, Emil och Pippi Långstrump. Klassiker som lever sitt eget liv i barndomens outplånliga soundtrack. Hans komplexa kompositioner är genialt anspråkslösa och hans enkla melodier aldrig banala. Bara det bästa är gott nog åt barnen.”

Jag har själv ett antal skivor där Georg Riedel medverkar. Bland annat ”Jazz på svenska”. Jag har sett honom “live” vid ett tillfälle. Det var vid Vänsterpartiets 1 maj-arrangemang i Kungsträdgården i Stockholm 2017.

Georg Riedel var där och lyssnade tillsammans med en annan framstående kulturpersonlighet, Olof Buckard, satiriker, estradör, imitatör, samhällsdebattör, krönikör, poet och författare med mera.

Ska jag säga ett par ord om Olof Buckard också är det att han var en av talarna vid ett stort protestmöte med närmare 50 000 (35 000 enligt polisens beräkning) deltagare på Norra Bantorget i Stockholm i samband med USA:s invasion av Irak 2003. Jag var där, och jag minns att just Olof Buckards tal var det som grep tag mest, både till innehåll, men också till själva framförandet.

Därför känns det som att en pusselbit fallit på plats när jag fick en bild på Georg Riedel och Olof Buckard tillsammans 1 maj i Stockholm 2017.

Rolf Waltersson

Lästips, eller snarare lyssnatips:

Jazz på svenska – Jan Johansson – YouTube (Georg Riedel spelar kontrabas)

Emil i Lönneberga – Idas sommarvisa – officiell musikvideo – YouTube.

Jag ska bara – YouTube (Georg Riedel bas, hans dotter Sarah Riedel sång. Om Alfons Åberg)

Georg Riedel om flykten till Sverige och Cornelis Vreeswijks svartsjuka 3 november 2013 – Elfving möter – Sveriges Radio 3 november 2013

You May Also Like