Sir Reg på Ölkultur

Under fredagskvällen intog Sir Reg scenen på Ölkultur. Det blev en kväll med blandade känslor. Bandet gjorde sitt yttersta men ärligt talat, stället var bedrövligt för den här sortens musik.

Sir Reg har så klart en stor betydelse för mig eftersom jag var med i embryot till bandet, som bildades i Köping 2009. Därför var glädjen stor över att de äntligen skulle komma till Eskilstuna. Som jag hade längtat. De spelade låtar från hela deras katalog som består av sex album, väl avvägt mellan irländska punkparyrökare och mer stillsamma ballader. En kombination de behärskar väl.

De är dessutom ett band som faktiskt vill förmedla något med sina texter medan många andra band i genren lägger mycket krut på sånger om whiskey och diverse annan alkohol. “Kings Of Sweet Fuck All” från det senaste albumet med samma namn skulle kunna vara ett soundtrack till filmen The Wind That Shakes The Barley. Ett par låtar handlar om sångaren Brendan Sheehy och hans uppväxt i Dublin. Men mitt bland allt allvar finns det en del humor också, som i “The Wrong Bar” där huvudpersonen har fått i sig lite för mycket och tror att han är på en pub men i själva verket är i en kyrka.

Sir Reg har ett väldigt starkt låtmaterial, framfört av otroligt duktiga musiker med Karin Ulvin som en riktigt violinvirtuos, allt var som upplagt för en riktigt bra kväll men tyvärr blev det något av ett antiklimax. Egentligen skulle spelningen ägt rum på Royal, men fick av olika anledningar flytta till Ölkultur, tyvärr skall sägas, för det här var inte en lokal som passade musiken. Utrymmet framför scenen, eller ja i hela lokalen, bestod av bord och stolar, det utrymme där folk skulle dansa, sjunga och ha roligt bestod av sittande människor. Det kanske skulle passa ett pubband, men här blev det pannkaka.

Jag var nästan säker på att de skulle plocka bort alla bord innan spelningen drog igång, men så blev det inte och det tog tyvärr udden av en stor del av upplevelsen. Förmodligen sitter det nog folk i stugorna där ute som så här dagen efter tyckte att det var jättehärligt med irländsk musik. Men Sir Reg är mer än så. De är punk, de är rock, de är 100% energi, då ska inte bandet behöva uppmana publiken att klappa med, då ska musiken tala för sig själv, den musik som berör i själ och hjärta. Då ska publiken ryckas med, då ska dansen och glädjen vara total. Det gör mig bestört om det här är det här det enda Eskilstuna har att komma med idag.

Hade spelningen arrangerats på Royal istället, så som det först var tänkt, är jag säker på att det hade blivit till det bättre. Hur som helst, det var kul att få träffa Karin och Bren igen, det var längesen, det var dessutom otroligt kul att få gästspela på “Feck The Celtic Tiger” även om jag inte hörde mig själv och säkerligen spelade fel hela låten. Ni får själva avgöra i klippet här under. Som sagt, ingen skugga skall falla på Sir Reg för att den här kvällen blev märklig, de gjorde allt de kunde och ska ha en stor honnör.

You May Also Like