Tingey Injury Law Firm / unsplash.com.

Lotta Edholm (L) anmäld till riksdagens konstitutionsutskott

Det har blivit stort medialt intresse kring nya skolministern Lotta Edholm (L) som hoppade från uppdraget som skolborgarråd i Stockholm till styrelsen för den skandalomsusade friskolekoncernen Tellusgruppen, som dessutom råkar ägas av Bijan Fahimi, som varit riksdagsledamot för Folkpartiet och som 1998-2002 satt partistyrelsen.

Lotta Edholm var också aktieägare i Tellusgruppen och gjorde ett rejält klipp när hennes Tellusaktier steg kraftigt i värde, närmare 15 procent, när det blev klart med den nya regeringen som resulterade i glädjefnatt på börsen.

Nu har, som sagt, Lotta Edholm hoppat tillbaka till politiken och blivit skolminister i Ulf Kristerssons högerkonservativa regering.

I normala sammanhang är detta en uppenbar jävssituation. Men inom politiken finns det i Sverige inga lagar eller regler som förhindrar den här typen av lobby- och korruptionsbeteende. Så rent juridiska är det kanske helt i sin ordning även om man kan ha politiska och moraliska betänkligheter.

Nu har Lotta Edholm blivit anmäld till konstitutionsutskottet av Åsa Westlund (S). I sin anmälan skrivet Åsa Westlund att hon vill att KU granskar om allt gått rätt till. Hon tycker att man ska vara vaksam på korruption även i länder som Sverige:

“Jag tror Sverige behöver få upp ögonen ordentligt för den här typen av vänskapsband”, säger Åsa Westlund i en kommentar till TT.

Lotta Edholm har också polisanmälts av socialdemokraternas studentförbund. Man vill ha utrett om skolministern gjorde sig skyldig till insiderbrott när hon lät bli att sälja sitt aktieinnehav i Tellusgruppen.

Kan läggas till att hon sålde sina aktier först efter att det uppmärksammats i media att hon ägde dessa aktier.

Som alltid i såna här sammanhang med ny regering, nya statsråd och riksdagsledamöter går drevet och (skvaller)media gottar sig i att leta lik i garderoben. Även småsaker blåses upp. En lite fjäder blir en hel hönsgård.

Nu har man hittat några i den nya regeringen som har, eller har haft, obetalda skulder och som jagas, eller jagats, av kronofogden.

En lite pikant detalj i detta med obetalda skulder är att Barbiedockan Ebba Busch (KD) haft skulder på “tusentals kronor”. Skulder som nu är betalda.

Det pikanta är att dessa skulder gällde “bland annat smink och kläder”, skriver Aftonbladet. När man ser “Barbie Busch” förstår man att det kostar en del.

Eller som sångerskan Dolly Parton lär ha sagt lite självironiskt: “Ni anar inte hur mycket det kostar att se så här billig ut”.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like