Montage av bilder från Pixabay.

Sila mygg och svälja kameler – svenska mediers paradgren

Svenska politiker och Sveriges ledande massmedier silar ständigt mygg och sväljer kameler. Övergrepp mot människor och väpnade angrepp på civilbefolkningen som genomförs av USA eller dess allierade bagatelliseras.

Visserligen var det ingen småsak när Vitryssland tvingade ett civilt flygplan på väg till grannlandet Litauen att landa i Minsk. Men när långt allvarligare händelser av liknande karaktär har ägt rum så har de förbigåtts med tystnad.

Den finns en rad händelser av liknande och till och med allvarligare karaktär, där länder har ingripit mot civila flygplan och tvingat dem att landa och där de har gripit passagerare. I dessa fall har antingen händelserna förbigåtts med tystnad eller gillandet hos svenska medier och politiker.

  1.  Staten Israel tvingade 1954 ett syriskt passagerarplan att landa i Israel. Besättningen på planet samt passagerarna fängslades för att kunna användas som gisslan och utbytas mot israeliska soldater som var tillfångatagna i arabländer. En av flygplanets passagerare – en US-amerikansk medborgare frigavs dock omedelbart:”SYRIAN AIRLINER SEIZED BY ISRAEL; Plane, l0 Aboard, Is Forced Down — Damascus Sees Tie to Soldiers’ Capture. (Special to The New York Times. Dec. 13, 1954).
    TEL AVIV, Israel, Dec. 12 -A Syrian Airways Dakota was intercepted by Israeli fighter planes this morning and escorted to Lydda Airport. Four passengers’ and five crew members were detained, but one passenger, an American citizen, was released.  VIEW FULL ARTICLE IN TIMESMACHINE.
  2. Ledaren för den algeriska befrielserörelsen FLN Ahmed Ben Bella var 1956 passagerare på flygbolagets Air Marocs flygning från Marocko till Spanien, då planets omdirigerades av de franska myndigheterna för att sedan landa i det av Frankrike ockuperade Algeriets huvudstad Alger. Där fängslades genast Ben Bella. Han blev inte fri förrän sex år senare, då Algeriet hade blivit självständigt. Ben Bella valdes till Algeriets premiärminister 20 september 1962. (Ahmed Ben Bella – Wikipedia)
  3. Den 30 maj 2010 tvingade de US-amerikanska luftfartsmyndigheterna ett av Aero Mexico passagerarplan på väg från Paris till Mexico City att istället flyga till Montreal i Canada, där en av passagerna arresterades och senare överfördes till USA. (se: Aeromexico Flight Diverted, Passenger Arrested)
  4. Den 22 oktober 2016 tvingades ett vitryskt plan på väg från Kiev i Ukraina till Minsk i Vitryssland att återvända till Kievs flygplats under hot från ukrainska jaktplan. På Kievs flygplats togs en av passagerna, en känd bloggar och reporter från Armenien av planet för förhör. Han släpptes dock senare.
  5. Den 29 maj 2021 tvingade turkiska stridsplan ett syriskt passagerarplan med 35 personer ombord på väg från Moskva till Damaskus att landa vid en flygplats nära Turkiets huvudstad Ankara, där planet genomsöktes av de turkiska myndigheterna. (Se: Turkey Forces Down Syrian Passenger Plane).
  6. Den mest omtalade händelsen, då ett civilt passagerarplan tvingades landa därför att ett lands regering beordrat denna åtgärder för att kunna gripa en person, inträffade för snart 8 år sedan 1 juli 2013. De var då som den USA-amerikanska regeringen beordrar sina europeiska bundsförvanter inom NATO att stänga sina luftrum för ett bolivianska passagerarplan.Och det var inte vilket plan som helst utan det plan där Bolivias president Evo Morales färdades i på sin resa från ett statsbesök i Moskva till hemlandet Bolivia. Men även om USA hade ett ont öga för Evo Morales, så handlade det inte om en aktion mot honom. Orsaken var att USA hade fått uppfattningen att den US-amerikanska medborgaren Edward Snowden fanns ombord på detta plan.

Eftersom Snowden hade avslöjat hur de US-amerikanska myndigheterna genomför en systematisk spionverksamhet mot inte bara landets egna medborgare via internet utan också mot medborgare i andra länder – och till och med allierade länders statsledning betraktades hans om en landsförrädare av USA:s regering. En person som till varje pris bör gripas och därefter fängslas i USA… Se: Edward Snowden – I sanningens tjänst – eFOLKET 5 mars 2020 och Edward Snowden: Facebook är ett av de mest lyckade bedrägerierna – eFOLKET 24 mars 2018.

Men till den US-amerikanska statsledningens stora besvikelse befanns sig Snowden inte i samma plan som Evo Morales utan i säkerhet i Ryssland. *

På sin blogg Pepprat RödGrönt har Anders Fraurud jämfört Vitrysslands och USA agerande för fånga in en regimkritiker:

“Den enda skillnaden mellan dessa händelser är att USA inte, till skillnad från regimen i Vitryssland/Belarus, lyckades med att få tag på sin regimkritiker. I bägge fallen handlar det om ett upprörande maktmissbruk. Men som ofta så tycks principer bara gälla för vissa fall och vissa länder. Ingen av de som nu är upprörda och uttalar sig var upprörda över kapningen av flygplanet med Bolivias statschef den 2 juli 2013. Många av dem var då istället behjälpliga i kapningen.”

De etablerade massmedierna gör gärna stor affär av småsaker och bryr sig mindre om viktiga saker. Visst är det illa när lilla Vitryssland bryter mot internationell rätt och mänskliga rättigheter – men den som ojar sig över detta och inte bryr sig när stora länder och maktblock som USA och Nato struntar i internationell rätt och begår övergrepp mot människor och länder, är hycklare. De silar mygg och sväljer kameler utan att blinka.

Foste Hjälte

* Snowden har efter den händelsen insett att det har varit säkrast att stanna i Ryssland, eftersom få länder kan garantera hans säkerhet och kan stå emot hot från USA. Det finns också ett tidsmässigt samband mellan Snowdens exil i Ryssland och den allt aggressivare politik och propaganda som USA har riktat mot Ryssland.

You May Also Like