Bild från försvarmakten

Senkommen NATO-information – och ångervecka finns ej

Nu ska staten informera oss vad Nato-medlemskapet innebär – Lite väl sent kan man tycka, för det finns ingen ångervecka

Genom en kampanj ska allmänheten bibringas insikter om vad det är som från och med nu ska gälla. Det är MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som fått detta i uppdrag:

– “Vi lämnar 200 år av neutralitet och alliansfrihet bakom oss. Med denna historiska omställning följer ett ansvar att säkerställa att den svenska befolkningen är välinformerad om vad medlemskapet innebär”, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar vid en pressträff.

Tanken sägs vara att svara på frågor folk nu ställer sig: “Påverkar Nato mig?”. “Är vår säkerhet verkligen hotad?”. “Blir det kärnvapen i Sverige?”. “Kommer svenska soldater att skickas ut i krig till andra länder?”

Om man tvivlar på att staten är den rätta att ge relevant och saklig information kan vi känna oss lugna enligt Carl-Oskar Bohlin (M):

Det är inte fråga om politisk opinionsbildning om Nato, utan saklig information”.

Utan att vara konspiratorisk i överkant så tvivlar i alla fall jag på att farbror staten kommer att ge en saklig, objektiv och relevant bild av vad det innebär att vara ansluten till en militär kärnvapenallians där det inte ens är tillåtet för medlemsländerna att underteckna FN-konventionen om kärnvapenförbud. Och där SD-regeringen nu dragit in alla bidrag till fredsorganisationerna, men även andra organisationer som Svenska läkare mot kärnvapen och Reportrar utan gränser.

Det mest kontroversiella blir nog inte VAD man väljer att informerar om utan det man UNDVIKER att informera om.

Som Nato-medlem ska man satsa “minst två procent” av BNP på militär rustning. Försvarsministerns Pål Jonson (M) flaggar för att det måste bli 2,5 procent. Och centerpartiet vill att det ska vara 3 procent.

Det är inte småpengar vi talar om. Varje tiondels procent i höjda militäranslag motsvarar i runda slängsar cirka 6 miljarder kronor. Varje procent motsvarar cirka 60 miljarder kronor.

Militärbudgeten ligger på cirka 120 miljarder för i år.

Får Pål Jonson (M) som han vill, och det får han nog, blir det 150 miljarder. Blir det som centerpartiet vill blir det 180 miljarder.

Som det ser ut i Sverige med de krig och kriser vi har inom landet, sjukvården, skolan och mycket annat, kan man tycka att det finns viktigare hål att stoppa pengarna i.

Kravet från Nato att Sverige måste göra kraftiga upprustningar av väg- och järnvägsnätet för att klara de enormt stora och tunga transporterna av stridsvagnar och annan vapenutrustning, kommer också att kosta ett stort antal miljarder under de närmaste åren

Det rör sig bland annat om väg- och järnvägsförbindelser från norska hamnar ”tvärs över” Sverige och upp mot finska gränsen.

Alltså ingen upprustning av järnvägarna som gynnar vanliga resenärer och företagare. Snarare tvärtom. Nato-kraven på den svenska järnvägsnätet blir en gökunge som puttar ut kravet på bättre civila väg- och järnvägsbehov.

Nato skiter fullständigt i om persontrafiken Eskilstuna-Stockholm inte funkar som den borde.

Det finns all anledning för oss på eFOLKET och alla andra som inte litar på vare sig staten eller de Nato-frälsta partierna att hålla ett vakande öga på den “sakliga information” vi nu ska matas med.

Men det blir ingen ny broschyr typ “När kriget kommer”. Kampanjen ska vara digital och kommer att synas på Facebook, Instagram, Snapchat och Youtube. Om den ska gå på Kina-ägda Tiktok, den största nyhetskällan för många unga, är däremot inte klart än.

Egentligen är det två kampanjer det handlar om. Den ena ska rikta in sig på unga i åldrarna 16-25 år. Den andra riktar sig till “den breda allmänheten”.

På tal om den heliga artikel 5 i Natos stadgar (om ett Nato-land blir angripet är det ett angrepp mot alla Nato-länder). Den har bara åberopats en gång. Det var efter terrorattacken mot tvillingtornen i New York som sedan resulterade i kriget mot Afghanistan för att förgöra Al Qaida och dess ledare Usama bin Ladin.

När Nato inledde bombningarna av Jugoslavien, som fördömdes av FN, 1999 åberopades aldrig någon artikel 5. Frågor på det?

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like