Foto: Alexa - Alexas_Fotos / Pixabay.

Sänkta begåvningskrav för att studera till polis

För att lättare fylla platserna till landets polisutbildningar rapporteras nu att man sänkt begåvningskravet för att fler ska komma in på polisskolorna.

I vissa medier använder man ordet “intelligenskrav”. Intelligens är ju en synonym till begåvning. Förstånd är en annan synonym till begåvning.

Men man sänker inte betygskravet för “begåvning”. Tidigare krävs det en 3:a i betygsskalan för att bli godkänd. Och en 3:a ska gälla även i fortsättningen.

Sporrade av privatskolornas “glädjebetyg” sänker man i stället kravet för att få en 3:a så att fler ska klara tröskeln till polisutbildningen.

Det var ju en intelligens lösning. “Statligt sanktionerade glädjebetyg?”, frågar sig Aftonbladet i en ironisk kommentar.

Nu tycker jag det är lite illasinnat att använda nedlåtande ord som begåvning, intelligens och förstånd i det här sammanhanget.

Vad det handlar om är vad man använder sina begåvningar och kunskaper till.

Att använda sin kunskap till att uppfinna atombomber är inte speciellt intelligent, enligt min mening – bara för att ta ett exempel.

Men i det här sammanhanget kan man dock inte komma förbi Lars Hillersberg och hans satirteckning av poliskonstapeln som bankar skiten ur en demonstrant:

Demonstranten: – Men snälla konstapeln jag är antikommunist!

Polisen: – Jag ger väl fan i vad sorts kommunist du är. Jag ska slå ihjäl dig din jävel!

Lars Hillersberg (1937-2004) var med och grundade tidningen Puss 1968 tillsammans med Carl Johan De Geer, Lena Svedberg och Ulf Rahmberg. Bland kända personer som medverkade i Puss kan nämnas Karin Frostenson, Sonja Åkesson och Lars Forssell.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like