Fantomen har blivit feminist – Vill att jag ska bli syndikalist

Jag har inte släppt mitt intresse för klistermärken. Klistermärken är som ett slags små fingeravtryck, eller blåmärken, av samhället. När jag är ute på stan för att rasta min kamera håller jag koll på elskåp och lyktstolpar där klistermärken ofta sitter.

Mitt senaste fynd hittade jag vid järnvägsstationen här i Eskilstuna. Där står Fantomen och pekar uppfordrande på mig: “FANTOMEN VILL ATT DU GÅR MED I SUF”.

SUF är Syndikalisternas Ungdomsförbund. När jag kollar bilden noga ser jag att Fantomen har en röd ring på sitt bälte, den röda ring som är ungsyndikalisternas logga.

På bröstet på sin tajta dräkt, så tajt att han ser blåmålad ut, har han ett feministmärke, ett rött feministmärke med en knuten näve.

Och på den knutna näven dödskalleringen. En ring som brännmärker alla busar för livet när han slagit dem på käften. Det är ringen som gått i arv från far till son i fyra århundraden och ger ägaren dess krafter i rättvisans tjänst.

När jag var liten läste jag en del serier. Men Fantomen blev aldrig min grej. Jag tyckte han verkade lite suspekt när han satt i dödskallegrottan på sin tron som var utsmyckad med dödskallar. Det påminde om nån slags religiös sekt.

Fantomen var också den vite mannen som styrde över de hjälplösa svarta vildarna i Bengalis djungler, Bengali som var en före detta brittisk koloni. Visserligen med goda avsikter, men ändå en envåldshärskare, tyckte jag.

Dessutom tyckte jag den tajta helkroppsstrumpan verkade löjligt opraktisk. Hur bär han sig åt när han blir “nödig”? Han måste ju klä av sig när han ska slå en drill, eller kissar han på sig.

När jag nu läser på om Fantomen får jag nog ändra min negativa inställning. Fantomen är en legend som föddes redan 1516.

Vid en resa till Indien 1536 kapsejsar fartyget, eller om det blev överfallet av pirater. Den enda som överlever är Fantomen, vars riktiga namn egentligen är Christopher Walker, Han hamnar i det fiktiva landet Bengali i Afrika där han befriar en pygméstam som hålls som slavar. Sedan rullar berättelsen om “Den vandrande vålnaden” på sekel efter sekel.

1936 gör Fantomen debut som tecknad seriehjälte i en serietidning. 1996 blir han även filmhjälte.

Dagens Fantomen står för demokrati, rättvisa och jämställdhet. Han är miljökämpe och brottsbekämpare. Och nu också feminist. Tydligen också syndikalist.

Men jag undrar fortfarande hur han bär sig åt när han blir kiss- och bajsnödig.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like