6 juni – Sveriges Nationaldag firas i år stort i Eskilstuna…

Nationaldagsfirande i Eskilstuna med medborgarskapsceremoni

Efter flera år med pandemi och restriktioner är det nu på måndag den 6 juni dags för ett rejält nationaldagsfirande i Eskilstuna. Under dagen blir det uppträdanden för besökare att uppleva och massor av aktiviteter att delta i.

Tidigare var det en ideell förening som hade hand om nationaldagsfirandet den 6 juni. Nu är det Kultur- och fritidsförvaltningen i Eskilstuna som har uppdraget att ordna firandet.

– I år har vi satt ihop ett program där vi firar genom att uppleva och delta, berättar Anna Häggbom som är biträdande rektor och producent på Eskilstuna Kulturskola, och som ansvarat för att sätta ihop programmet. Vi hoppas på en riktigt folkfest, säger hon.

Hela dagen finns det mycket att göra för alla åldrar. Prova på instrument och musik, dans, animation, bild och form, återbruk, digitalt skapande och teknik, sport och idrott, drill och mycket mer. Träffa Stadsbiblioteket, scouter, Rekarne Folkdansgille, Rebeckas Kostymhörna, Teaterföreningen Sigurd och många fler…

På området finns också varmkorv, dryck och godsaker till försäljning. Position Eskilstuna bjuder alla barn på ansiktsmålning och något gott.

Firande av det svenska medborgarskapet

Att ordna en medborgarskapsceremoni är en tradition som funnits i Eskilstuna Kommun sedan 2006, men som haft två års uppehåll på grund av pandemin.

– Med medborgarskapsceremonin vill vi uppmärksamma och högtidlighålla medborgarskapet för de som blivit svenska medborgare, säger Ann-Sofie Wågström (S), Kommunfullmäktiges ordförande och den som håller i ceremonin.

Medborgarskapsceremonin är i år en del av nationaldagsfirandet som arrangeras på Strömsholmen inne i centrala Eskilstuna. Drygt 1600 personer som är nya, svenska medborgare har inför ceremonin fått en särskild inbjudan samt ett diplom. Medborgarskapsceremonin börjar klockan 12.30.

Enligt en lag som infördes 2015 ska alla kommuner ordna ceremonier för att fira nya svenska medborgare och deras medborgarskap. Kommunerna väljer själva hur de utformar ceremonin, men medborgarskapets rättsliga innebörd ska lyftas fram.

Eskilstuna Symfoniorkester 100 år

Eskilstuna Symfoniorkester fyller 100 år i år. Det firas med flera större konserter nu under 2022. En av dem äger rum just den 6 juni, och avslutar nationaldagsfirandet på Strömsholmen cirka 15.45. Tillsammans med en kör från Kulturskolan framför symfoniorkestern svenska favoriter – från Alfvén till Kent.

You May Also Like