Bildskapare: Markus Winkler / viarami / pixabay.

Så händer det igen …

Rättegången mot polismannen Derek Shauvin, åtalad för att på öppen gata dödat afroamerikanen George Floyd genom att under mer än åtta minuter trycka sitt knä mot Floyds nacke är ännu inte avslutad. Idag nås vi av nyheten att ännu en svart man dödats av poliser på öppen gata i Brooklyn City, precis norr om Minneapolis där Floyd mördades.

Den 20-årige Daunte Wright stoppades i en trafikkontroll eftersom en luftrenare hängde från en backspegel på Wrights bil. Poliserna beordrade Wright ur bilen. Man upptäcker att Wright är efterlyst men denne sätter sej åter i bilen och kör iväg. Poliserna öppnar eld och Daunte Wright dödas samtidigt som hans flickvän skadas.

Daunte Wright med sin tvåårige son. Efter att ha dödats fick hans kropp ligga på gatan flera timmar.

Daunte Wright hade ringt upp sin mor när poliserna stoppade honom. Han hade berättat för henne att han blivit stoppad p.g.a. luftrenaren som hängt på sidospegeln. När hon strax efter ringde tillbaka svarade den då skadade flickvännen och berättade att Daunte var skjuten.

Att öppna dödande eldgivning om någon som man vill omhänderta avviker är tyvärr ett beteende som upprepas gång på gång. Ännu en afroamerikan dödas på detta sätt genom ohämmat polisvåld.

Myndigheterna har reagerat genom att mobilisera nationalgarde och polis för att skydda polisstationen med en mänsklig mur av kravallutrustade poliser och nationalgardister. Tårgas har använts. Myndigheterna har utlyst utegångsförbud och stängt skolorna i Brooklyn City.

Raden av afroamerikaner som faller offer för det rasistiska polisvåldet i USA saknar slut.

Peter Widén

You May Also Like