Samtliga bilder av: Rolf Waltersson. Fotona är tagna under åren.

Rundtursmagi för barnen i Årby under påsklovsveckan

Årby är en stadsdel i Eskilstuna som stämplas som ett “utsatt” område. Jag föredrar att använda uttrycket “eftersatt” område eftersom det finns vad som kallas socioekonomiska problem som i grund och botten är orsakerna till att några ungdomar, främst unga killar, hamnar snett och är lätta offer att dras in i det destruktiva.

När Årby nämns i media är det oftast braskande rubrikerna om gängkriminalitet, droghandel och uppgörelser mellan kriminella gäng.

Vad man missar är allt det positiva som också finns i stadsdelen, gemenskap, nyfikenhet, öppenhet och vänlighet.

RUNDTURSMAGI

Vad som händer i Årby under påsklovsveckan är vad man kallar en “Rundtursmagi”. Det är Eskilstuna Stadsmuseum i samarbete med konstnärerna Stanislaw Lux (som har sin ateljé i Årby) och Telma Castro, Årbyföreningen och mötesplatsen Årby M som ordnar aktiviteter riktade till barn i åldrarna 7-12 år. Barn under 7 år vill man att de har förälder eller annan vuxen med sig.

Jag plankar texten ur programförklaringen:

Tillsammans med barn kommer vi att gå genom Årbys tunnel (se lästips. Min anmärkning)) och betrakta alla konstverk som finns på väggarna.

Barnen kommer att välja en figur eller ett väsen som finns på en eller flera reliefer och ta med dem på en rundtur i Årby. Vi ska stimulera barnens fantasi att teckna och måla påhittade scenariot där barn tillsammans med sin fantasikompis går genom Årbys område.

Det kommer vara som de skulle fotografera alla moment och de hade roligt. På så sätt kommer barn att behöva hitta trevliga platser i Årby där de trivs och känner sig trygga.

I nästa moment kommer vi att göra en utställning på Stadsmuseum där alla alster kommer att få plats och berätta lite om Årby. Tanken är att barn också ska göra en beskrivning av sina konstverk som vi kan exponera tillsammans med målningen.

Med utgångspunkt i konstverket i tunneln UPPDAG PARVULISM ska barn ha möjlighet att drömma sig bort. De kommer att ge en bild av Årbyområdet som skulle skapa tillit och vara berikande till allas vardagsliv.

Alla barns alster kan vara bidrag till en början på ett nytt stort konstprojekt i området där vi konstnärer, i mån av sponsring och stöd, skulle kunna skapa en konststig. I den skulle man kunna vandra i Årby och betrakta alla skulpturer skapade i parvulismens stil och inspirerad av dessa barnteckningar”.

Aktiviteter under påsklovsveckan

All tider är mellan 13:00 — 16:00:

  • Tisdag 11 april…. Våffelfest – Alla barn och föräldrar blir bjudna på våfflor med sylt och grädde.
  • Onsdag 12 april…. Rundtursmagi – Kom och skapa och rita din favoritplats i Årby — Mellis varje dag
  • Torsdag 13 april…. Rundtursmagi – Kom och skapa och rita din favoritplats i Årby — Mellis varje dag
  • Fredag 14 april…. Rundtursmagi – Kom och skapa och rita din favoritplats i Årby. Fredagsfika och fest tillsammans med barn och föräldrar där alla bjuds att se vad barnen skapat.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like