Foto: jorono / Pixabay.

Valet i Finland

Valet den 2 april 2023 i Finland resulterade liksom höstens val i Sverige i en framgång för högern och extremhögern.

De svenska moderaternas motsvarighet, Samlingspartiet, blev största parti. Man ökade med 3,8 procentenheter till 20,8 procent. Nummer två blev extremhögerns Sannfinländare som hamnade på 20,1 procent efter en ökning med 2,6 procentenheter. Socialdemokraterna petades ner till en tredjeplats med 19.9 procent trots en ökning med 2,2 procentenheter och tre mandat fler än förra valet.

Samtliga av de tre stora partierna gick alltså framåt procentmässigt och i antal mandat. Detta gjordes möjligt genom de andra mindre partiernas tillbakagång. Speciellt socialdemokraterna hade pläderat för stödröstning från de mindre partierna för att säkra en första plats för dem själva. Stödröstning är annars inte som i Sverige en vanlig företeelse i Finland.

Första platsen är viktig eftersom det i Finland är det partiet som får flest röster som får sondera möjligheten att bilda regering. Inga talmansrundor som i Sverige alltså. Finland har också till skillnad från Sverige en tradition av regeringar som samlar partier över blockgränserna. Regeringar som samlar en majoritet i riksdagen. I Sverige har vi ju ofta haft så kallad minoritetsregeringar som regerar med hjälp av “hoppande majoriteter”. Som den sista Magdalena Andersson-regeringen.

Följaktligen backade Centern 2,5 procentenheter till 11,3 procent och tappade 8 mandat.

Vänsterförbundet tappade fem mandat ( 1,1 procentenheter) och hamnade på 7,1 procent.

De gröna förlorade 7 mandat, backade 4,5 procentenheter och ligger nu på 7,0 procent.

Den svenskspråkiga delen av borgerligheten samlade bakom Svenska Folkpartiet höll ställningarna liksom Kristdemokraterna. De ligger på 4,3 respektive 4,2 procent. Partiet “Rörelse Nu” fick 2,4 procent.

Mandatfördelningen blev:

Parti Mandat
Samlingspartiet 48
Sannfinländarna 46
Socialdemokraterna 43
Centerpartiet 23
De Gröna 13
Vänsterförbundet 11
Svenska Folkpartiet 9
Kristdemokraterna 5
Rörelse Nu 1

Eftersom Finland har en tradition av majoritetsregeringar över blockgränserna är en koalition mellan Samlingspartiet och socialdemokraterna plus några av de mindre partierna inte utesluten. Den tills nu regerande socialdemokratiska regeringen under Sanna Marin innehöll ministrar från Socialdemokraterna, Centerpartiet, De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiet.

Men ett regeringssamarbete mellan Samlingspartiet och Socialdemokraterna är inte det troligaste. Samlingspartiet har i valrörelsen gått till hårt angrepp mot socialdemokraternas vad man kallar “vänsterpolitik”. Socialdemokratin har lånat upp pengar för att klara pandemin och de militära upprustningarna. Militär upprustning har Samlingspartiet naturligtvis inget emot men man vill finansiera med hårda nedskärningar i övriga offentliga utgifter.

Där har man Sannfinländarna med sej. Dessa har förvisso en annan EU-politik än det EU-vänliga Samlingspartiet. Samlingspartiets inriktning på att bryta med “vänsterpolitiken” pekar på att vi kommer att få se en koalition mellan dessa och Sannfinländarna kompletterade med några av de mindre borgerliga partierna. Centerpartiet, Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna blir möjliga medregerande.

Det skulle i så fall betyda att både Sverige och Finland får regeringar med starka högerextremistiska och invandrarfientliga delar. Sverigedemokraterna sitter förvisso inte i den svenska regeringen men genom samarbetet i Tidölaget har Åkesson och hans gäng ett avgörande inflytande. Sannfinländarna är med sin invandrarfientliga politik Finlands motsvarighet till SD. Och liksom SD pålitligt borgerliga.

Det faktum att både Sverige och Finland nu med stor sannolikhet kommer att få regeringar styrda av den traditionella högern i samarbete med främlingsfientlig nationalistisk högerextremism skulle för ett antal år sedan fått stora rubriker. Kom ihåg hur Göran Persson (av alla!) mobiliserade för att isolera Österrikes regering när det landets motsvarighet till SD och Sannfinländare, FPÖ, tog plats i regeringen.

Idag har dessa nya högerextrema nationalistiska och invandrarfientliga partier blivit “normala” inslag i det politiska fältet i hela Europa. Italien styrs av en koalition av sådana partier i Frankrike tävlar man om presidentposten. Med mera. Det är frapperande hur svensk media accepterat denna nya “normalitet”. Sannfinländarnas frammarsch och troliga snara regeringsmedlemskap borde vara alarmerande. Vi på eFOLKET finner medias och det politiska etablissemangets anpassning till extremhögern i högsta grad alarmerande.

Tilläggas kan att Finland den dag som detta skrivs 4/4 2023 förväntas inträda i NATO. Om Sverige så småningom följer efter kan alltså NATO få ytterligare två medlemsstater med starka invandringsfientliga nationalistiska högerextrema inslag i regeringarna.

Peter Widén

Bildskapare: Marek Studzinski / Pixabay.

You May Also Like