Musiktips: Avantgardet, Världen Brinner och Ola Aurell

Avantgardet – Smash And Grab
Sex album på fem år, det är väldigt bra jobbat. Att dessutom släppa album under en pandemi är rätt modigt, det känns som att kommande spelningar med Avantgardet kan bli decenniets urladdning. De vill spela låtarna som de inte hann spela live innan pandemin tog tillfälligt död på kulturen och folket har längtat efter att få uppleva sitt favoritband igen.

Smash And Grab innehåller 10 låtar varav ett par redan släppts som digitala singlar. De låtarna har växt enormt i och med att de placerades på ett album, Avantgardet är verkligen ett albumband, ja och så live förstås. Men det blir fetare när man får 10 låtar på ett bräde istället för ett par låtar då och då.

För er som inte riktigt har koll på bandet så handlar det om fenomenal svensk indiepop där texterna bjuder både på pepp och ångest, på kärlek och allvar men framför allt bjuder de på en insikt om hur livet kan te sig. Som vanligt står Rasmus Arvidsson för ett briljant textmaterial där låtar som Resten av livet, All in på Algatan samt 100 Tabletter, tre låtar med klassisk Avantgardet-tematik. Även Oh Yeah måste nämnas som handlar om det tyvärr ständigt återkommande problemet med orimliga utvisningar.

Världen Brinner – Die or live
Världen Brinner har tidigare släppt några digitala singlar på engelska som de redan hade spelat in på svenska. Nu kommer de att släppa tre helt nya låtar på engelska och först ut är Die Or Live. Med den här låten fortsätter de på samma spår med otroligt berörande texter, jag skulle säga att Världen Brinner är det band som påverkat mig mest de senaste åren.

Musikaliskt är det en ren energiexplosion vilket det ofta är när det gäller Världen Brinner. Det är ganska unikt att få den där livekänslan på skiva men det här är ett band som verkligen klarar av det. Man känner verkligen hur adrenalinet flödar. Nu ser jag ju verkligen fram emot de kommande två låtarna. Trots att jag oftast föredrar svenska texter fungerar Världen Brinner väldigt bra på engelska också.

Ola Aurell – Slå på djuren
Det kanske är så att Ola Aurell inte faller alla i smaken eftersom det handlar om humor. När det gäller Aurell så handlar det alltid om sjuk humor och Slå på djuren är inget undantag. Det är 100 procent galet, som att hans texter utspelar sig i något märkligt parallellt universum. Jag tycker att alla bör ge Ola Aurell ett par chanser. Vissa kommer nog att se det som rent nonsens men många kommer att få sig ett par rejäla skratt.

You May Also Like