Arrangemangen kring den internationella elitfotbollen har blivit en kapitalistisk cirkus. Gästarbetare utsätts för hänsynslös exploatering, och penningfurstarna kalkylerar iskallt med dödsolyckor vid arenabyggena.

Profitintressets grepp om fotbolls-VM har lett till minst 21 omkomna byggnadsarbetare

I sommar kommer en av världens största folkfester att arrangeras i Ryssland. Från den 14 juni till den 15 juli kommer Världsmästerskapet i fotboll att spelas. Tusentals svenskar kommer att åka till Ryssland för att stötta det svenska landslaget som kvalade in för första gången sedan 2006 då VM hölls i Tyskland. Frågan är bara hur mycket glädje det går att känna?

För ett år sedan släppte Human Rights Watch en rapport där det gick att läsa att de utländska gästarbetarna som bygger arenorna arbetar under slavliknande förhållanden. Fotbollskanalen skriver att löner inte betalats ut, det saknas anställningskontrakt och en stor avsaknad av raster. De flesta arbetarna kommer från f.d Sovjetrepubliker. Men ett hundratal nordkoreanska gästarbetare har dessutom sålts till en arbetsgivare i Ryssland av den nordkoreanska staten.

Någon bättring har inte heller skett. I den senaste rapporten från HRW framkommer det att 21 byggarbetare har dött. Det finns förmodligen även ett stort mörkertal. Människorättsorganisationen har besökt flera arenor där de ansvariga försöker att hemlighålla information samt försöker med skrämselmetoder. En anställd vid HRW blev till och med gripen då han försökte att prata med en byggarbetare.

Internationella Fotbollsförbundet FIFA lägger allt ansvar på de ryska myndigheterna samtidigt som deras bild inte stämmer överens med HRW. De tycks snarare försvara omständigheterna och menar på att avvikelser från gällande arbetsregler är något man får räkna med i så här storskaliga projekt.

Fackförbundet Byggnads menar på att både FIFA och Ryssland misslyckats kapitalt med att ta sitt ansvar. Dessutom har de ryska myndigheterna infört hårdare regler som begränsar människors rätt att uttrycka och organisera sig. Det har förekommit att byggnadsarbetarna strejkat, dessa har då gripits eller skickats hem. Sommarens VM är prestigefyllt för Ryssland som gör allt för att få det att se bra ut utåt uppbackade av FIFA.

Mikael Ström

Hela rapporten från Human Rights Watch går att läsa här:

FIFA World Cup 2018 Human Rights Guide for Reporters

You May Also Like