Spanien världsmästare i fotboll

VM för damer är avgjort och efter en 1-0 seger mot England står Spanien som mästare för första gången. VM i Australien och Nya Zeeland har varit en succé på så många sätt, publiken har varit på plats och alla nationer har känt ett enormt stöd hemifrån. Och framför allt, fotbollen har segrat.

Spanien vann rättvist mot England i finalen, målet kom en halvtimme in i matchen efter ett mönsteranfall där ytterbacken Olga Carmona kunde placera in bollen stenhårt i det bortre hörnet. Innan målet var det ett böljande spel, sen var det Spanien som tog över helt. Dels genom att dra ner på tempot men också genom ett väldigt imponerande passningsspel. De gjorde det svårt för England att skapa något.

Även i andra halvlek var det Spanien som behöll taktpinnen även om England hade en del fina omställningar. Spanjorskorna skulle dock få en chans att mer eller mindre avgöra matchen då domare, efter en lång VAR-granskning blåste straff för Spanien. Men den väldigt stabila Mary Earps kunde både rädda och limma bollen.

Det var något som gav engelskorna energi och de kunde ta sig in i matchen allt mer samtidigt som Spanien började krokna en aning, ja alla förutom Paralluelo, hon måste verkligen hyllas för sitt både offensiva och defensiva slit. Trots att England gjorde allt för att kvittera nådde de inte ända fram. Spanien försvarade sig riktigt bra.

Spaninen vann rättvist till slut efter 13 stopptidsminuter. Deras tiki taka-spel var riktigt kul att se, och fotbollen överlag det här världsmästerskapet har varit en fröjd. Som sagt, fotbollen har segrat. Som fotbollsintresserad är det det här man vill se. Positiv fotboll utan massa filmningar, gnäll och spelförstörande.

Men hur ser framtiden ut? Tidigare har det varit ett par nationer som har dominerat, nu är det mer utjämnat, det här var till exempel Spaniens blott tredje världsmästerskap. Men ju större damfotbollen blir (den förtjänar att bli stor) desto mer kommer pengarna att komma in i bilden. Kommer vi få se framöver ett VM som domineras av de stora fotbollsnationerna, de som har pengar och stora fotbollsakademier? Var det här sista gången Sverige hade en rimlig chans att ta guld?

Jag hoppas så klart inte det men det finns ändå en ganska stor risk. Vi ser redan nu hur det spekuleras om de duktiga spelarna gällande proffsrykten. Damallsvenskan tappar mer och mer i ranking och ser ut att, precis som med Herrallsvenskan, bli en plantskola för stora pengastarka utländska klubbar.

You May Also Like