Max Tegmark, bergfast anti-militarist från Blackeberg. Bild från YouTube.

Pristagaren för kamp mot kärnvapen mycket kritisk till att regeringen är “bästis” med USA-militären

Varje år på Hiroshimadagen delar Svenska Läkare mot Kärnvapen ut Anti-atombombsdiplomet till en person som har gjort betydande insatser i arbetet för en kärnvapenfri värld. I år går priset till Max Tegmark, professor i fysik.

Han har sedan tonåren haft ett starkt engagemang mot kärnvapen. Inför FN-förhandlingarna om ett förbud mot kärnvapen 2017 samlade han över 3 700 forskare runtom i världen att ställa sig bakom ett öppet brev till stöd för kärnvapenförbudet.

Socialdemokraterna och dåvarande utrikesministern Margot Wallström var pådrivande för att en FN-konvention om förbud mot kärnvapen skulle tas fram. Men alla höll inte med, särskilt inte försvarsminister Peter Hultqvist. Efter en utredning och stora motsättningar internt i partiet beslutade regeringen att inte ansluta Sverige till kärnvapenförbudet.

– Svenska regeringen har blivit bästis med amerikansk militär. Utredningen som föranledde beslutet skulle jag ha refuserat så det bara dånade om det, om det varit en vetenskaplig artikel, säger Max Tegmark till Dagens Nyheter.

Han säger också att han skäms över hur ryggradslös Sveriges hållning numera är.

Tommy Jansson

Länkar:

You May Also Like