Presidentkandidat för högern i Frankrike varnar för växande anti-muslimsk hysteri

”Vi måste lugna ner de stämningar som råder i Frankrike idag. Bara att säga ordet ‘muslim’ leder ju till en fullständigt oproportionerlig hysteri. Fortsätter det som nu går vi mot inbördeskrig.”

Det säger Alain Juppé, tidigare bl a premiärminister och utrikesminister, i en intervju med tidningen Le Monde. Den 71-årige Juppé satsar hårt på att bli högerns presidentkandidat i vårens presidentval i Frankrike. Den främsta måltavlan för hans kommentarer är rivalen på högerkanten, förre presidenten Nicolas Sarkozy. Denne håller på att bygga upp sin kampanj för att bli högerns presidentkandidat kring en flirt med nyfascistiska stämningar och genom att spela på etnisk fransk identitet.

Men Juppés kommentarer avspeglar också växande oro inom delar av den styrande eliten för att de anti-muslimska stämningar som krav på lag och ordning som ledande politiker förespråkar nu är på väg att helt spåra ur.

Efter den senaste tidens terrordåd i Frankrike och Belgien har tusentals muslimska hem genomsökts under det undantagstillstånd som råder sedan ett år. Dåden har lett till stämningar där etniska och religiösa spänningar nått en febertopp. Och extremhögerns ledare Marine Le Pen ligger bra till i opinionsmätningarna inför presidentvalet till våren.

Vem som blir högerns presidentkandidat kommer att avgöras genom ”primärval” i december.

You May Also Like