Högern stärkt efter regionalval i Spanien

Mariano Rajoy, chef för en svag och provisorisk regering i Madrid, har anledning att glädja sig efter helgens regionalval i Galicien och Baskien. Hans konservativa Partido Popular fick absolut majoritet i Galicien, som stärkte sitt renommé för att vara en konservativ bastion. Och i Baskien undvek det konservativa partiet det fiasko det talades om.

Ett annat skäl för den konservative regeringschefen att glädja sig är att regionalvalen blev ett svårt bakslag för socialistpartiet PSOE. I både Galicien och Baskien hamnade efter sin motståndare på vänsterkanten, Podemos. (14,8 procent för Podemos i Baskien mot 11,94 procent för PSOE, mot 19 respektive 17,8 procent i Galicien). Resultaten ger Podemos förhoppningar om att kunna gå förbi PSOE också på nationell nivå.

Resultaten i regionalvalen får följder på nationellt. Rajoy som varit inblandad i en härva av korruption går stärkt ur det hela. Socialistledaren Pedro Sánchez är redan starkt ifrågasatt i sitt parti. Regionalvalen kan tvinga honom att avgå.

Sedan parlamentsvalet i december i fjol har det inte gått att bilda någon koalitionsregering i Spanien. Hittills har Pedro Sánchez sagt nej till att regera med högern. Om inte någon lösning kan hittas den närmaste månaden går Spanien därmed mot ännu ett nyval i december.

You May Also Like