Politisk kris i Sydkorea

Sydkorea upplever just nu en politisk kris på högsta nivå. Stora massdemonstrationer kräver att presidenten Park Geun-hye ska avgå. ParkGeun-hye är Sydkoreas första kvinnliga president. Hon är också dotter till en av de militärdiktatorer som tidigare styrde landet. Fadern Park Chung-hee var president på 70-talet och mördades av en av sina egna säkerhetsmän 1979.

När dottern valdes till president sågs det av många som ett sätt att återupprätta de gamla militärdiktatorerna. Park Geun -hye har också uttalat sej för en politik av nyliberala arbetarfientliga ”reformer”.

Det som utlöst krisen är dock ingen vanlig politisk fråga. Det har nämligen visat sej att Park Geun-hye hållit sej med en vän och rådgivare Choi Soon-sil som utan att vara vald eller politiskt utsedd fått tillgång till dokument och information. Choi Soon-sil är dotter till en sektledare som avled 1994 och som också var mentor till Park Geun-hye.

Park har nu erkänt att hon haft Choi som rådgivare, att Choi varit med och skrivit tal i valkampanjen etc. Myndigheterna har nu gjort räder mot 8 banker för att konfiskera dokument som kan visa på penningflöden i Choi Soon-sils intresse. Man misstänker att Choi pressat fram gåvor till sina egna institutioner med hjälp av sin nära relation till presidenten.

Choi har nu arresterats och bland annat uttryckt att hon ”syndat” och ”förtjänar att dö”.

Som ytterligare ingrediens i den bisarra soppan beslöt en grävmaskinsägare sej för att hjälpa Choi att dö. Han anföll åklagarämbetets lokal där han trodde att Choi befann sej genom att försöka forcera porten med sin grävmaskin!!

161103-sydkorea-2Massdemonstrationerna knyter ihop denna absurda korruptionsskandal med Parks arbetarfientliga politik och kräver hennes avgång. Park har idag (1 november) försökt komma undan genom att sparka sin premiärminister (som i Sydkorea har mer symbolisk makt) och göra andra personförändringar i sin regering. Demonstranterna avfärdar detta som desperata undanflykter. Sydkorea går mot dagar av fördjupad politisk kris.

You May Also Like