Varför insisterar USA på att förtala Kubas medicinska internationalism?

Påståendet att Kubas medicinska samarbete är människohandel är minst sagt grovt och lögnaktigt.

På Kuba finns inget känt fall av människohandel som har gått ostraffat. Det råder nolltolerans i denna fråga.

Det finns heller inga uppgifter om rekrytering av legosoldater, tvångsarbete, sexuellt utnyttjande eller handel med mänskliga organ.

Det faktum att denna sanning råder på Kuba innebär dock inte att vi är undantagna från att då och då hamna på någon av de listor som upprättas av USAs utrikesdepartement, så att denna värdiga ö, som håller ut, ska kunna dömas för vad som helst, som till exempel denna återkommande ogrundade anklagelse om människohandel.

Bakom dessa listor finns “sanktioner”, gamla och nya, inklusive Trumps, som Biden bibehåller intakta.

Det är höjden av bristande logik att Kuba ska bestraffas för att landet skickar läkare och annan hälsovårdspersonal för att hjälpa befolkningen i dussintals länder, och inte precis i de rikaste områdena utan i de fattigaste och mest utsatta.

Påståendet att Kubas medicinska samarbetet är människohandel är minst sagt grovt och lögnaktigt. På falska grunder vill man misskreditera något som har ett kolossal humanitärt värde – den medicinska solidaritet som Kuba erbjuder.

Kubanskt solidaritetsinsats, någonstans i Afrika. Bilden från Granma, som hämtat den från Telesur.

För att misskreditera oss spelar det USA ingen roll om priset är att barn, kvinnor och äldre dör, oskyddade av nyliberala regeringar eller hotade av USA, för vilka ordet solidaritet skrivs och praktiseras med dollartecken.

I en rapport om människohandel 2022, som presenterades av USAs utrikesminister Antony Blinken, finns Kuba återigen med på listan över länder som inte uppfyller internationella normer för att bekämpa detta brott.

Med anledning av denna ofta upprepade lögn påpekade Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez att USAs regering saknar moralisk auktoritet och ljuger om Kubas insatser mot människohandel.

Deras förtal kommer inte att lyckas svärta ned det exemplariska arbetet med att förebygga och bekämpa detta gissel, och det kommer inte heller att minska vårt engagemang för internationellt medicinskt samarbete, skrev ministern på Twitter.

Och vice utrikesminister Carlos Fernández de Cossío tillade:

Genom att angripa Kubas internationella medicinska samarbete och fabricera lögner om människohandel försöker USA skada en solidaritetsinsats som har gynnat miljontals ödmjuka människor i flera världsdelar som marginaliserats av marknaden och kapitalismen.

– Carlos F. de Cossio (@CarlosFdeCossio) 19 juli 2022

Elson Concepción Pérez, Granma 220722 (Övers: Vaple)

Por qué EE. UU. insiste en calumniar el internacionalismo médico cubano?

Artikeln har tidigare (21/7) varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

You May Also Like