Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har efter ett regeringsuppdrag kartlagt och analyserat konsekvenser av privata sjukvårdsförsäkringar. I rapporten är några av de viktigaste slutsatserna:
- Personer med sjukvårdsförsäkringar får vård snabbare, sannolikt utan att det finns skillnader i medicinska behov.
- Det är svårt att entydigt visa hur patienter i den offentligt finansierade vården påverkas av privata sjukvårdsförsäkringar.
- Försäkringarna skapar förutsättningar för en ökad individanpassning men också en ökad ojämlikhet.
- Det är osäkert hur befolkningens förtroende och vilja att betala skatt kan påverkas på sikt.
- I många fall saknas det förutsättningar för att följa upp och analysera konsekvenser av privata sjukvårdsförsäkringar.
Dagens Nyheter har pratat med Ida Nyström, projektledare på Vårdanalys.
– Försäkringspatienter får i genomsnitt vård snabbare, sannolikt utan att det finns medicinska behov. Vi vet också att det är vissa grupper i befolkningen som har privata sjukvårdsförsäkringar, exempelvis att en majoritet är i arbetsför ålder.
Slutsatsen baseras också på de villkor som försäkringsbolagen ställer – personer som inte är arbetsverksamma på grund av ålder, funktionshinder eller nedsatt arbetsförmåga har i praktiken inte heller tillgång till den snabbare försäkringsfinansierade vården.
– Här finns det ett problem i förhållande till hälso- och sjukvårdslagen, som säger att den med störst behov ska få vård först, och att det ska vara vård på lika villkor, och de prioriteringar vi har i vården i dag. Det är ju medicinska behov som ska ligga till grund för vården och det gäller både offentligt och privat finansierad vård, säger Ida Nyström.
Tommy Jansson
Länkar: