Foto: Linnéa Lindbom.

Eskilstuna: Palestinska Rababs tal vid gårdagens manifestation på Fristadstorget

Hej vänner,

Låt mig inte störa er julhandel, men medans du köper julklappar till dina barn så har 9000 barn i Gaza mördats, medans du är upptagen med att förbereda julmaten svälter 2,3 miljoner palestinier i Gaza, medans du kyler julmusten och värmer glöggen törstar 2,3 miljoner palestinier i Gaza, medan du sitter under filten framför julkalendern fryser palestinier ihjäl i Gaza.
20 000 döda, kan du blunda mer?

Tystnad är ett övergrepp i tider av folkmord. Kom inte och säg att du inget visste.

Mina vänner, vi har samlats här idag igen för att visa vår solidaritet med det palestinska folket som lider under ett brutalt folkmord. Vi har sett de fruktansvärda bilderna inifrån Gaza, där sjukhus, skolor, bostäder och infrastruktur har bombats sönder av Israel, med stöd av USA och andra västländer. Vi har hört de hjärtskärande vittnesmålen från överlevande, som har förlorat sina nära och kära, sina hem och sin framtid. Vi har känt den djupa sorgen och vreden över det orättvisa och omänskliga våldet som drabbar ett oskyldigt och försvarslöst folk.

Vi kan inte längre tiga och se på när ett folkmord pågår framför våra ögon. Vi kan inte längre acceptera att vår regering och våra folkvalda inte agerar för att stoppa Israels brott mot mänskligheten. Vi kan inte längre låta oss luras av den falska retoriken om Israels ”rätt att försvara sig”, när det i själva verket handlar om en ockupation, en apartheid och en etnisk rensning. Vi kan inte längre vara delaktiga i ett system som ger Israel ekonomiskt, politiskt och militärt stöd, medan det palestinska folket förnekas sina mest grundläggande rättigheter.

Vi kräver att vår regering och våra folkvalda tar sitt ansvar och följer barnkonventionen, folkrätten och folkmordskonventionen, som Sverige har skrivit under. Vi kräver att de erkänner Palestinas och palestiniernas rätt att existera. Vi kräver att de inför ett totalt vapenembargo mot Israel, och fryser alla handels- och samarbetsavtal med den israeliska regimen. Vi kräver att de stödjer Internationella brottmålsdomstolens utredning av Israels krigsbrott och folkmord, och att de ställer de ansvariga inför rätta. Vi kräver att de ger humanitärt bistånd och skydd till det palestinska folket, och att de stödjer deras rätt till självbestämmande och motstånd.

Mina vänner, vi är inte ensamma i vår kamp för rättvisa och fred. Runt om i världen har det hållits demonstrationer i solidaritet med Palestina och civilbefolkningen i Gaza. Hundratusentals människor har gått ut på gatorna och ropat ”Fria Palestina” och ”Stoppa folkmordet”.

De har visat att det finns ett globalt folkligt motstånd mot Israels aggression och förtryck. De har visat att det finns ett hopp om en annan värld, där alla människor har samma värde och rättigheter, oavsett religion, etnicitet eller nationalitet.

Mina vänner, vi måste fortsätta att höja våra röster och visa vår solidaritet med det palestinska folket. Vi måste fortsätta att sprida information och kunskap om situationen i Gaza och Palestina. Vi måste fortsätta att utöva påtryckningar på våra politiker och beslutsfattare. Vi måste fortsätta att bojkotta och isolera Israel, tills det upphör med sitt folkmord och respekterar det palestinska folkets rättigheter. Vi måste fortsätta att kämpa för en rättvis och varaktig lösning som bygger på internationell rätt och mänskliga rättigheter.

Mina vänner, vi får inte ge upp. Vi får inte glömma. Vi får inte tystna. Vi är alla palestinier. Vi är alla Gaza. Vi är alla motstånd.

Tack för att ni lyssnar.

Rabab talar till Eskilstuna-borna. Till höger om Rabab står Wassim Al Hajali från Palestinakommittén.

Läs också:

Eskilstuna: Manifestation på Fristadstorget – Offren för Israels terrorkrig sörjdes och hedrades

You May Also Like