Om Hillary Jordans bok Mississippi

MISSISSIPPI är den US-amerikanska författarinnan Hillary Jordans debutroman. Boken låg på bokhandelsdiskarna 2012.

Handlingen i romanen är förlagd till 1946. Det andra världskriget är avslutat, och till en farm, föräldrahemmet i södra Mississippi, kommer då Jamie. Han har varit bombflygare i det Amerikanska flygvapnet under kriget.

Till farmen anländer även Rasel Jackson. Också han har deltagit i kriget mot nazisterna ute i Europa, i ett kompani där alla var afroamerikaner. Så kallad rassegregation tillämpades fortfarande strikt inom USA:s krigsapparat under världskriget.

På farmen bor Harry Mac Allan med sin fru Laura. Mellan människorna på farmen uppstår spänningar. Jamie bombflygaren brottas med sina demoner. Han drömmer ofta om att hans plan blir nerskjutet av tyska jaktplan över fientligt område, och hans far som är en utpräglad rasist börjar kalla Rasel Jackson för en mängd olika nedsättande ord.

Romanen är alltså en mörk berättelse med mycket rasism under och över ytan. Men boken berättar även om solidaritet. Hillary Jordan vill skildra hur många soldater togs emot när de kom hem igen från att deltagit i kriget i Europa. De utsattes för både hat och hot och ibland hamnade många av dessa krigets hjältar i ren misär och utanförskap.

Hillary Jordans roman fick ett lysande mottagande både i USA och här i Europa. Boken hamnade högt på de olika topplistorna om litteratur. Själv har jag fått mersmak av denne relativt unga författarinna. Hon är uppväxt i Texas och Oklahoma och har läst bland annat statskunskap och har en Mastersexamen i kreativt skrivande.

Boken Mississippi utsågs till Book of the Year 2008 hos New Atlantic Independent Booksellers Association.

Hillary Jordan föddes 1963 och har sedan kommit med några romaner till, varav en har den engelska titeln When She Woke och en har titeln Aftermirth.

Mississippi är utgiven på förlaget Historiska Media och boken är översatt till svenska av Dorothee Sporrong

Kjell Andersson

Hillary Jordan, Fotot från 2011. Texas Book Festival.

You May Also Like