Tre dagar innan Barack Obama lämnar presidentämbetet tillkännagav han att han utnyttjat sin konstitutionellt reglerade rätt till benådning av dömda fångar.
Bland dem som nu släpps finns tre som kan sägas ha dömts till långa fängelsestraff på grund av politiskt och humanitärt motiverade handlingar.
Medier över hela världen har slagit upp stort att bland dem som benådats finns Chelsea Manning, som 2013 dömdes till 35 års fängelse. Manning hade försett WikiLeaks med tusentals dokument. Dokumenten avslöjade cynismen i USA:s krigföring i Irak och Afghanistan, och flera fall av massakrer och upprörande övergrepp.
Också generalen och stabschefen James Cartwright tillhör de benådade. Han skulle i januari fått sin dom för att ha dolt sanningen under ett förhör med FBI. Det handlade om vad han sagt till David Sanger, journalist på New York Times och författare till boken ”Confront and Conceal”. Boken handlar om syftande till att infektera Irans kärnkraftsanläggningar med data-virus. Bakom virus-attacken stod USA och Israel.
Den tredje av de politiska fångarna som nu benådats är Oscar López Rivera, vars fall eFOLKET tidigare uppmärksammat. Lopez har redan avtjänat 35 år i USA:s fängelser, och skulle, om benådningen uteblivit, blivit kvar i fängelse till 2023. Han satt dömd för att ha verkat för Puerto Ricos självständighet.
På senare tid har en intensiv kampanj för hans frigivning bedrivits. Inte bara i Puerto Rico, utan på många håll runt om i världen. I Sverige har kampanjen organiserats av i främsta rummet ”Kommittén för fred rättvisa och folkens värdighet”, i samarbete med Svensk-Kubanska Föreningen. Så sent som i lördags demonstrerade kommittén framför USA:s ambassad i Stockholm.
– Vi har den sista tiden faktiskt känt en viss optimism, säger kommitténs taleskvinna Vania Ramírez till eFOLKET. När sådana personer som Bernie Sanders, Jimmy Carter, påven och Desmond Tutu slöt upp i uppmaningen till Obama, så tänkte vi att kanske finns det i alla fall en chans för humaniteten och anständigheten …