Bild från Pixabay.

Nya pakter

President Biden vilar inte på hanen. Förra veckan lanserade han tillsammans med Storbritanniens Boris Johnson och Australiens Scott Morrison en ny pakt som med atomdrivna ubåtar ska patrullera Indiska Oceanen och Stilla havet. Pakten går under namnet AUKUS och udden är riktad mot Kina.

Idag den 24 september samlades medlemmarna i ytterligare en pakt: “Quad.” Förkortningen står för “Quadrilateral Security Dialog” och de fyra medlemmarna är USA, Australien, Japan och Indien.

Indiens premiärminister Narendra Modi, Japans premiärminister Yoshihidi Suga och Australiens Scott Morrisson anländer till Washington för att tillsammans med Biden presentera det nya samarbetet. Som bedömare har sagt: “Ännu inte ett asiatiskt NATO, men den rör sej i riktningen gemensam säkerhetsorganisation”.

Indonesien och Malaysia har uttryckt oro över vad som är på gång. Den Japanska och australiska regeringen har i allt hårdare ordalag talat om beredskap att möta Kinas ambitioner speciellt vad Taiwan beträffar. Och Quad har haft militära övningar .

Australiens Scott Morrison visar sina imperialistiska ambitioner när han noterar att AUKUS är en framgång för USA:s diplomati och “representerar anglosfärens ansikte i regionen”.

Även i Europa skapas nu nya militära samarbeten. Samma dag som “Quad” har sitt toppmöte presenterar två stater med ambitioner att vara med i det internationella maktspelet en ny överenskommelse om militärt samarbete. Det handlar om Frankrike och Sverige. I det här fallet är det Ryssland som utgör det påstådda hotet. Men även Kina. Ländernas försvarsministrar Peter Hultkvist och hans franska kollega Florence Parly träffas idag (24 september 2021) i Stockholm.

Idag meddelades också att Sverige ska skriva ett nytt avtal med NATO-länderna Norge och Danmark om militära samarbeten. Man ska öva i haven runt de nordiska länderna. Peter Hultkvist pekar också här ut Ryssland som hotet.

Låt oss påminna läsaren om att enbart USA lägger ner mer än tio gånger så mycket i sin krigsbudget jämfört med Ryssland. Lägg därtill övriga NATO-länder och andra USA allierade. Frankrike självt har lika stor krigsbudget som Ryssland. NATO och USA har baser i ett band runt Rysslands gränser. Det ryska militära hotet mot länder som Sverige och Frankrike är ett propagandapåhitt.

Mot det militärindustriella komplexet och rustningsivrarna måste ställas en kämpande fredsrörelse.

You May Also Like