Ny musik – från Nybro till Sätra Torg

Det finns några band som återkommer här titt som tätt, nu har tre av dessa återigen gjort fina avtryck. Vi styr kosan från Nybro via Mullsjö med destination Bredäng.

Avantgardet – Från Nybro Wiv Lavv [Facebook] [Spotify]

Orden och tonerna verkar flöda när det gäller Avantgardet, ett av landets viktigaste band. Ungefär i samma veva som de släpper sitt åttonde album släpper de även två nya låtar digitalt. Ibland är det nästan svårt att hänga med i svängarna. Men en sak är säker, det är väldigt sällan eller aldrig som Avantgardet sätter sin signatur på en dussinlåt. Här är det hjärta all-in och titelspåret Från Nybro Wiv Lavv är en sån där låt som får en att både gråta och le samtidigt inombords.

Den andra låten, Ställ inga frågor är en riktigt skön poplåt som förmodligen kommer att lyfta taket var än Avantgardet spelar och spelar de utomhus kommer alla inblandade att nå inte bara första utan sjunde himlen. Jag får lite Avantgardet old school-känsla över de här låtarna och det är ju inget jag direkt tackar nej till.

Danmarck – Pityso [Facebook] [Spotify]

Danmarck är Richard Ahlgrens soloprojekt och som jag har skrivit om tidigare handlar det om riktigt skramlig postrock. Som vanligt ligger den väsande sången ganska långt bak i mixen och den fyller nästan mer en musikalisk funktion än att man ska lyssna och ta till sig viktiga budskap i texterna. EPn inleder med titelspåret Pityso som är en av de bästa låtarna som Danmarck har släppt. Det är en riktig käftsmäll. Likaså 1 2 3 som ligger och maler på samma riff hela låten igenom.

Det här är experimentell rock som kanske inte passar alla, vissa dagar passar det inte mig heller men för tillfället, nu när solen äntligen tagit kommandot över himlen, skulle jag inte ha något emot att slänga mig på en gräsmatta med Danmarck på högsta volym i bandaren och knäppa upp en kall Bertil. Richard är verkligen dedikerad till det han gör och det här är konst, förvisso en bit ifrån Louvren men all konst behövs i ett samhällsklimat som blir kallare.

Duo 127- Till Bredäng från Sätra Torg [Facebook] [Spotify]

Duo 127 fortsätter att sjunga om delarna i Söderort där den röda tunnelbanelinjen dundrar förbi. Visst finns det en del glorifiering av området i texterna men samtidigt blundar de inte för att det även finns problem. Men ändå, det finns inget tvivel i Tompa Fagerbergs sköna stämma när han sjunger att det är där han vill bo. Jag kan dock sakna lite av de där beskrivningarna av både människor och platser som fanns på debutalbumet. I porten där hon bor är dock en sådan låt och skivans bästa i mitt tycke.

Det är svårt att slänga in Duo 127 i ett specifikt musikaliskt fack eftersom de är så varierande, här samsas punk och progg med skrikande saxofoner och Dick Dale-gitarrer. Men trots den stora variationen blir det inte för spretigt. Det går att höra Kenta, Stefan Sundström och Ulf Lundell i Duo 127 som typiskt nog inleder med den punkiga Sätra Torg som dessutom har gitarrer som doftar tidig heavy metal, för att sedan avsluta med Bredäng som är mer finstämd och akustisk.

You May Also Like