Ny bok: Chokladfabriken på Kuba

Insändare från Linda Lundgren.

Chokladfabriken på Kuba (2020) är en fotobok. Den innehåller bilder från fabriken, den som invigdes av Che Guevara 1963. Tillsammans med bilder från omgivande kakaoodlingar visar den att Kuba har något som är ovanligt i världen: En chokladfabrik som förädlar kakaobönor från landets egna odlingar.

Med  Maria Adlercreutz´ stipendium – för att bl.a. fotografera ekologisk odling och processande av kakao i Baracoa (2016) – och genom kontakten med vänskapsorganisationen Icap i Havanna och i Guantanamo/Baracoa, fick jag möjlighet att komma in och fotografera i fabriken. Och kanske är det den enda fotobok som dokumenterat den ursprungliga chokladfabriken.

Fabriken har nu genomgått en totalrenovering av byggnaden, modern teknologi har installerats och den är snart färdig för att fortsätta produktionen.

Boken har uppmärksammats på Kuba av Radio Baracoa, och i nätupplagor av Venceremos och
Opciones.

Bokförlaget Hildur är ett litet förlag för vår egenutgivning.
Om Kuba har vi tidigare publicerat:

  • Linda Lundgren, fotoböcker: Kuba – människor, orkaner och kakao (2018)
  • Vägen till Baracoa (2019)
  • Sverre Lundgren: Teckningar från Kuba (2019

Chokladfabriken på Kuba, 2020, fotobok: ISBN 978-91-519-3960-5färgfoto / inbunden, hård pärm / 84 sidor / 23×25 cm / text: svenska och engelska.

Kuba har något som är ovanligt i världen: en chokladfabrik som förädlar kakaobönorna från landets egna odlingar. Denna tropiska chokladfabrik är belägen mitt i kakaoträdens odlingszon, just där kakaobönorna skördas.

Bokförlaget Hildur, Lotsgatan 445331 Lysekil, Tel.079 3322907, bokforlaghildur@gmail.com, bokforlagethildur.se.

You May Also Like