Jag sitter och glor på dumburken fram på småtimmarna. Alla kanaler utom public service, vilket jag är tacksam för, avbryts titt som tätt av reklaminslag. Det ena infantilare än det andra.
Jag fastnar för ett reklaminslag:
Gör som 25 miljoner användare världen över och upplev den soniska tekniken med elborste från Philips. En eltandborste från Sonicare tar 62 000 borsttag per minut…”
Herregud tänker jag – eller snarare herrejävlar. 62 000 tag per minut. Det blir 1 033 tag per sekund.
Det låter ruskigt. Som att släppa lös en liten drönare i käften.
Eftersom jag inte släpper taget i första hand läser jag vidare om “den soniska tekniken”:
“Den soniska tekniken kombinerad med högfrekventa, svepande rörelser med pulsationer. Tillsammans utgör det 62 000 rörelser per minut, vilket är mer än vad din manuella gör på en månad…”.
Betyder det att jag måste hålla på att borsta dygnet runt en hel månad med manuell tandborste för att komma upp i 62 000 rörelser?
Denna fantastiska eltandborste har också en inbyggd timer som “hjälper dig att hålla koll på hur länge du borstat”:
Tack vare en inbyggd timer hjälper Philips soniska eltandborste dig att borsta den rekommenderade tiden (två minuter, morgon och kväll). Timern är uppdelad i fyra stycken 30-sekundersintervaller som vibrerar när det är dags att byta sida, samt meddelar när du uppnått två minuter”.
Denna fantastiska skapelse har namnet Philips Sonicare DiamondClean Smart HX9924 och kostar cirka 2 500 kronor.
Tanken svindlar. 62 000 rörelser per minut. Det blir 124 000 rörelser per tandborstning om man slutar när den inbyggda klockan slår. Och 248 000 rörelser per dag.
På en månad är man uppe i nästan 7,5 miljoner rörelser, eller noga räknat 7 440 000 rörelser.
På ett år är man uppe i svindlande 89 280 000 rörelser.
Under en livstid blir det 7 142 400 000 borströrelser, förutsatt att vi inte kommer att få ännu snabbare tandborstar framöver.
Jag vill inte raljera mer än nödvändigt. Det är viktigt med tandhygienen. Men jag kan inte låta bli att fundera över vart vi är på väg när till och med tandborstar har blivit högteknologiska (vid)under.
För övrigt tycker jag att tänderna ska räknas som en del av kroppen och ingå i högkostnadsskyddet:
“Ett besök hos tandläkaren ska inte kosta mera är ett besök hos läkaren”, skrev de tre socialdemokraterna Aylin Fazelian, Joakim Järrebring och Kenneth G Forslund i en riksdagsmotion 2019.
Eftersom tänderna ännu inte ingår i högkostnadsskyddet antar jag att motionen avslogs, eller “ansågs besvarad” med hänvisning till någon kommande utredning.
Vill du läsa mer om vad riksdagspartierna tycker om tänder och tandvård, och om tänderna ska ses som en del av kroppen kan du gå in på: Riksdagspartiernas tandvårdspolitik – Dental24.se – 10 augusti 2018.
PS. På inrådan från min tandläkare köpte jag en eltandborste för några år sedan som jag använder varannan dag.
Jag har dock ingen koll på varvtalet. Den har varken timer, längd- eller stegräknare. Inte heller pulsmätare. Den har inga oscillerande rörelser. Den kan inte ens läsa av PH-värdet på min saliv. Den säger inte till när jag ska byta sida eller borstat färdigt, så det får jag hålla koll på själv. Rena stenåldersborsten.
Rolf Waltersson