Helig ko i Eskilstuna-kurirens motorbilaga 19 januari.

“Lyxbilen som får andra fordon att rodna”

Envis som en drucken papegoja upprepar jag vad jag skrivit om flera gånger tidigare – Bilen, våran heliga ko.

Idag, 19 januari, är det åter Eskilstuna-Kurirens motorbilaga som fångar mitt intresse. Det är motorjournalisten Julia Brzezinska som provkört nya Bentley Continental GT V8 Convertible:

Avfotograferat från Eskilstuna-Kurirens motorbilaga 19 januari.

“Bentley bryter jantelagen genom sin blotta existens. Continental GT i cabrioletutförande bjuder på ett sinnesrikt hav av glans och elegans med dimensioner och utsmyckning som får andra fordon att rodna”, skriver en hänförd Julia Brzezinska.

Bland glansen och elegansen kan nämnas att växelspaken “är klädd i tjockt läder”. WOW!

Som om inte detta vore nog: “Ögonen slukar detaljer där många är hämtade från klockvärlden. Startknappen är inramad som en boett”.

“Den riktiga juvelen sitter dold bakom ett skyddande hölje under motorhuven. Continental bjuder på en V8 på fyra liter, eller en större W12 på sex liter”.

Största upplevelsen är dock växellådan:

“Växellådan är helt vansinnig. Det uppstår en rekyl när nästa växel kastas i. Och pressar man bilen är det som att V8:ans dova muller kastas in i en mixer med sylvassa knivar så att ljudet går upp i falsett”, skriver denna hänförda provförare.

Det här med växellådan låter för mig nästan farligt “med en massa sylvassa knivar” och “rekyler”. Men förmodligen är det något positivt som bara en expert förstår sig på.

“Det krävs inget tränat öga för att förstå att det är en dyr bil”, skriver Julia Brzezinska.

Prislappen ligger från 2,3 miljoner och uppåt. Testbilen kostar cirka 3 miljoner kronor.

Men man får mycket för miljonerna.

  • Man får en bil som väger 2,35 ton.
  • Motorn (V8) har 550 törstiga hästkrafter.
  • Bensinförbrukningen är 1,26 liter per mil, vilket ger kväveoxidutsläpp: 2,24 mg per kilometer, och koldioxidutsläpp: 275 gram/kilometer.
  • 0-100 km/tim: 4,1 sekunder.
  • Toppfart: 318 km/tim.

“Det är ingen bil man kör för miljöns skull”, skriver Julia Brzezinska.

Nej, det förstår vi. Bryr man sig det minsta om miljön borde man inte ens tillverka såna här leksaker avsedda för penningstinna alfahannar som har behov av att hävda sig genom enorma penisförlängare som Bentley Continental GT V8 Convertible.

Gå gärna in och läs eFOLKET 16 december 2020 “Gasen i botten – Ännu några funderingar om våran heliga ko”.

Rolf Waltersson

You May Also Like