Polishuset i Eskilstuna såldes till SBB. Foto: Rolf Waltersson.

Nu säljs svenska skolor till en utländsk “infrastrukturinvesterare”

Det har skrivits spaltkilometer, även här i eFOLKET, om fastighetsimperiet SBB och dess grundare och ägare Ilija Batljan. SBB hade som “affärsidé” att köpa fastigheter från kommuner, regioner och staten, för att sedan hyra tillbaka till de tidigare ägarna.

Lite som “russinet i kakan” blev det när SBB köpte alla byggnader där Dalaregementet i Falun håller hus.

Nu när SBB, efter störtdykningen på börsen, i panik säljer ut fastigheter för glatta livet för att rädda aktieägarna, kan många av dessa fastigheter hamna i klorna på illasinnade utländska ägare. Det kan sluta så makabert att Dalaregementet får en rysk oligark eller en riskkapitalist från det “kommunistiska” Kina som ägare.

Vad vi i alla fall vet redan nu är att SBB, genom sitt dotterbolag Educo AB, sålt 49 procent av aktierna. Det är den kanadensiska multinationella fondförvaltaren Brookfield som nu äger dessa 49 procent.

Nu informerar SBB Educo AB i ett pressmeddelande att man fått “en intresseanmälan från den kanadensiska infrastrukturinvesteraren Brookfield om att köpa resterande 51 procent… Parternas avsikt är att ingå aktieöverlåtelseavtal och relaterade avtal under juli 2023”.

“Vi har tidigare sagt att vi inom ramen för den strategiska översynen ska agera noggrant och skyndsamt – och det är precis vad vi gör nu. En försäljning av Educo skulle innebära att SBB stärker sin likviditet och minskar sin skuldsättning”, skriver Leiv Synnes, som övertagit vd-posten i SBB efter att Ilja Batljan tvingats hoppa av som kapten över sitt flaggskepp, som nu tar in vatten, kantrat, och är på väg att sjunka till botten.

Som sagt, snart kommer alla de skolor som kommunerna sålt och som SBB köpt, att vara i “tryggt förvar” hos Brookfield Asset Management Inc.

Hur många skolfastigheter det rör sig om i Sverige som nu blir utlandsägda vet jag inte. Men jag läser att “SBB förvärvat mer än 500 utbildningsfastigheter i Norden”. Så det är inte bara i Sverige man nu sitter på pottkanten och förvånat undrar; “Hur kunde det bli så här?”

Jag vet inte om man ska låta sig imponeras, men så här presenterar sig denna kanadensiska och multinationella fondförvaltare:

“Vi är värdeorienterade investerare fokuserade på kassaflödesföretag med höga inträdesbarriärer. Våra decenniers erfarenhet har lärt oss att de bästa möjligheterna ofta finns i regioner eller sektorer som genomgått perioder av ekonomiska eller operativa utmaningar. Och vår tillgång till storskaligt, flexibelt kapital – tillsammans med ett verkligt globalt fotavtryck – innebär att vi kan handla där många andra inte kan”

  • Brookfields omsättning, 2018 års bokslut – 56,771 miljarder dollar (kanadensiska dollar).
  • Förvaltar 365,957 miljarder dollar (kanadensiska dollar).
  • Man har verksamheter i 30 länder världen över.
  • Huvudkontor i Toronto.

Jag vet inte om man ska känna sig trygg “bara för” att det inte är ryska oligarker eller kinesiska riskkapitalister som nu tar över många av våra svenska skolor.

Är inte de kanadensiska ägarna lika giriga och “illasinnade” med lömska baktankar?

PS. På vissa ställen där jag läser står det Educo AB, på andra EduCo AB.

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like