Bild: Geralt / Pixabay.

Heimstaden har 200 miljarder i skuld – Delar ut 6,7 miljarder till ägarna

Det har skrivits spaltkilometer, även i eFOLKET, om fastighetsbolaget Heimstaden och dess ägare, den norska mångmiljardären och riskkapitalisten Ivar Tollefsen.

Konceptet för Heimstaden är att köpa upp hyresfastigheter, både i Norden och i övriga Europa, och göra så kallade “konceptrenoveringar” för att sedan höja hyran kraftigt. Så kraftigt att många hyresgäster inte har råd att bo kvar.

Verksamheten har varit så framgångsrik att Tollefsen nu står som klar segrare i den Norska ligan över dollarmiljonärer, när han 2022 hade en förmögenhet på 7,7 miljarder dollar, motsvarande 83,4 miljarder kronor.

Men nu ser det ut som att luften håller på att gå ur denna fastighetsbubbla. Tiden med ständigt stigande fastighetspriser ebbar ut, och de höjda bostadsräntorna som extra “lök på laxen”, gör att det närmar sig sista dansen i den eviga “dansen runt guldkalven”.

Heimstaden står nu med en skuld på 200 miljarder kronor och vill att hyresgästerna skall betala notan genom kraftigt höjda hyror utöver de hyreshöjningar som redan genomförts.

I Malmö, för att ta ett exempel, där Heimstaden redan höjt hyrorna med 5 procent, vill man nu höja med ytterligare 2 procent:

“Man kom sent in till festen när de köpte till uppskruvade priser med hög skuldsättning som följd. Att nu tänka sig att hyresgästerna ska rädda situationen när alla löntagare får sjunkande reallöner är heller inte så vältajmat”, säger Stig Westerdahl, professor i företagsekonomi vid Malmö universitet, till SVT Nyheter (se lästips)

Mikael Wikén bor i en tvårummare på 50 kvadrat. En av Heimstadens fastigheter i Stockholm. Hyran är på 9 800. Han är orolig inför kommande höjningar:

“De har väl en skyldighet mot sina aktieägare. Samtidigt är det ett märkligt sätt att agera – att ta de här riskerna. Vi har haft en lågräntemiljö länge. Det kunde inte vara för evigt”, säger han till SVT Nyheter.

Här i Eskilstuna var det svarta rubriker och upprörda känslor för tre år sedan då det kommunala fastighetsbolaget K-fast sålde ett stort antal hyresfastigheter till just Heimdalen och Ivar Tollefsen.

Det var möten och demonstrationer. Hyresgästerna protesterade, Hyresgästföreningen protesterade, Vänsterpartiet protesterade. Och naturligtvis även eFOLKET där man kan läsa flera inlägg där vi argumenterade mot den här utförsäljningen och privatiseringen av kommunmedborgarnas gemensamt ägda hyresbostäder. För ytterst är det ju kommunens invånare som gemensamt äger de kommunala bolagen. (se lästips)

Det är således som det brukar vara. När det är “goda tider” är det dessa riskkapitalister som leder dansen runt guldkalven.

När det sedan blir “sämre tider” heter det att “alla” måste vara med och ta ansvar. Med “alla” menas då vanligt folk, knegare, lågavlönade, arbetslösa, fattiga, fattigpensionärer och så vidare.

Ivar Tollefsen räknar väl med att sitta kvar på sin förmögenhet på 84 miljarder kronor. Och skulle hans förmögenhet knapras lite i kanten så kanske han i värsta fall för nöja sig med några färre miljarder.

Och aktieägarna får ytterligare 6,7 miljarder i utdelning, det vill säga “arbetsfri inkomst”, samtidigt som hyresgästerna får reallönesänkning och höjd hyra.

PS. En liten pikant, men intressant, sak gällande styrelsen för Heimstaden AB. En av de fyra styrelsemedlemmarna är f.d. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Här är hans CV enligt Heimstaden:

“Fredrik Reinfeldt är en erfaren politiker som under 12 år ledde Nya Moderaterna och under två mandatperioder tjänstgjorde som Sveriges statsminister. Efter att ha dragit sig tillbaka från politiken 2015 har Fredrik haft uppdrag som rådgivare år Bank of America Merrill Lynch och som styrelseordförande för Extractive Industries Transparency Initiative. Fredriks nuvarande uppdrag är som styrelseordförande för Centrum för AMP, rådgivare åt Nordic Capital samt som styrelsemedlem i Heimstaden AB”

Nordic Capital är ett riskkapitalbolag som bland annat är verksamt inom hälso- och sjukvård.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like