Nu har fastighetsbubblan spruckit och både Ilija Batljan och SBB har rasat som ett korthus. Alltihop var byggt på lösan sand. Och när nu bostadspriserna rasar och räntorna stiger står man där med byxorna nere och skägget i brevlådan. Bild av skärmklipp från lingvopedia.

Är det bara Ilija Batljan som ska hudflängas för att många kommuner nu sitter på pottkanten efter att ha sålt ut sina skolor, äldreboenden med mera?

Fastighetsbolaget SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB) och dess huvudägare, före detta S-politikern Ilija Batljan, hyllades för sina vidlyftiga affärer inom fastighetsbranschen och hans lansering av SBB som en “folkaktie”. Grundidén var att köpa upp offentliga lokaler, till exempel skolor, men även fastigheter ägda av regioner och av staten. Sedan skulle man hyra dessa lokaler av SBB.

Nu har fastighetsbubblan spruckit och både Ilija Batljan och SBB har rasat som ett korthus.

Alltihop var byggt på lösan sand. Och när nu bostadspriserna rasar och räntorna stiger står man där med byxorna nere och skägget i brevlådan.

Bland de som är oroade över vad som nu kommer att hända är styrelsen för Sameskolorna.

Alla fem sameskolor i Sverige drivs i skollokaler som ägs av det krisande fastighetsbolaget SBB. Från Karesuando i norr till Tärnaby i söder.

Sameskolstyrelsen ser en allvarlig risk för högre hyror om nya ägare tar över fastigheterna”, säger Kerstin Lingebrant Vinka, ordförande i nämnden för Sameskolstyrelsen, till Sameradion (se lästips)

Sameskolorna ägs av staten. Sameskolstyrelsen är en statlig myndighet och huvudman för sameskolorna i Sverige med ansvar att ge samiska barn en utbildning med samisk inriktning.

Vilket ansvar har de som sålt ut och privatiserat alla dessa offentligägda fastigheter?

Nu till funderingen i rubriken, Vilket ansvar för den uppkomna situationen har all de tjänstemän och politiker i stat, kommuner och regioner, som valt att sälja ut och privatisera alla dessa offentligägda fastigheter?

Varför ser man aldrig att de som är ansvariga för den här enorma utförsäljningen och privatiseringen får några relevanta frågor. Varför? Varför säljer ni ut?

Är man så lomhörd och blind inför nyliberalismens falska lockrop att man tappat all sans och allt vett?

Har man tagit Fan i båten så får man ro honom iland. Är det så svårt att förstå.

Jag läser att SBB köpt upp 743 samhällsfastigheter. Bland annat 250 LSS-fastigheter och 217 skolor, men även äldreboenden. Man även köpt 13 000 lägenheter, främst byggda av kommunerna under miljonprogrammet. (se lästips). Nu försöker man desperat att sälja för att få in lite pengar som ska lindra den värsta stöten nu när detta fastighetsimperium faller…

Även Dalaregementets lokaler och fastigheter i Falun ägs av SBB. Så nu är Peter Hultqvist (S), f.d. försvarsminister och nu ordförande i försvarsutskottet, orolig att regementets lokaler kan säljas till “utländska intressen”, det vill säga kinesiska. (se lästips)

Det är ju helt absurt att ett privat fastighetsbolag fått lov att köpa försvarsanläggningar.

Det är nästan så att man av ren skadeglädje önskar att Dalaregementets fastigheter i Falun köps av “utländska intressen” så att kinesiska staten får in en fot i det svenska försvaret. Då skulle alla “patriotiska försvarsvänner” få något att bita i.

Jag kommer också att tänka på “Teliaaffären” när dåvarande näringsministern Björn Rosengren (S) också skulle introducera en “folkaktie” genom att privatisera delar av Telia som introducerades på börsen år 2000.

Folk skulle genom denna “folkaktie” få “köpa tillbaka” det vi alla tidigare ägde gemensamt. Senare har Björn Rosengren insett sitt “misstag” och “ångrat sig”. (se lästips)

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like