Nu ökar Covid-19 snabbt i Skåne, Sörmland, Uppland och Jönköping

Nu ökar tyvärr antalet covid-19-smittade och även intagna patienter. Det gäller i hela i Europa men även i Nord- och Sydamerika.

När det gäller Sverige kan vi se hur resande och sammankomster sker på sätt som myndigheterna varnar för. Ebba Buschs ohämmade festande med kändisvänner har redovisats och kan utgöra ett exempel på hur det inte får gå till.

Just idag har det största antalet smittade under en dag noterats i Sverige. 2000! Förvisso är mätningarna effektivare idag. Men det råder ingen tvekan om att slarv från allmänheten förekommer. Just när jag skriver detta intervjuas en kvinna på P1 som hävdar att hon måste bege sej till den trängseldrabbade gallerian eftersom hon behöver en klänning till ett bröllop i sommar! Är sådan inställning vanlig ligger vi illa till.

I Skåne uppmanar man nu folk att inte åka kollektivt och att ställa in all idrott utom ungdoms idrott och elitverksamhet. Familjekarantän kan införas på det sättet att om en familjemedlem blir sjuk så får resten av familjen stanna hemma från jobbet. Inga sammankomster som kan undvikas bör genomföras.

Uppsala är också hårt drabbat och även vår egen region Sörmland är återigen drabbat av en ny våg.

Nu meddelas att även Jönköping har en snabb ökning. Regionen återinför stabsläge. Redan nu har man kommit upp i 17 intagna patienter, varav tre på intensiven, och man förbereder sej på att få använda fler IVA-platser. Även Jönköping inför familjekarantän.

Det är viktigt att vi alla gör allt för att hålla smittspridningen nere. Det är en frustrerande tid vi lever i nu men vi måste alla göra uppoffringar och visa disciplin. Och vi måste också driva fram en djuplodande debatt om hur dessa pandemier effektivt kan bekämpas och naturligtvis allra helst förhindras.

You May Also Like