Foto: Rolf Waltersson.

Nu kan man åter köpa “rysk” yoghurt i affärerna – Är kriget i Ukraina slut?

För ett par dagar sedan var jag inne på COOP-butiken som ligger vid Sveaplan i Eskilstuna. Bland annat för att köpa filmjölk eller yoghurt. Bland alla förpackningar får jag syn på “Rysk naturell yoghurt”. På förpackningen ser man de kända lökkupolerna på Vasilijkatedralen som ligger vid Röda torget i Moskva.

Vadå, är kriget slut, blev min första spontana tanke. Ni kommer ihåg att när Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina skulle vi i solidaritetens namn bannlysa allt som kunde förknippas med Ryssland.

Något som närmast kan beskrivas som en russofobisk kampanj tog vid. Nu handlade det plötsligt inte om att med precision rikta kritiken, sanktionerna och fördömandena mot den militaristiska regimen i Moskva. Nej nu skulle allt ryskt skuldbeläggas.

Alla ryssar skuldbelades, liksom all rysk kultur. Allt som på något sätt kunde förknippas med Ryssland. Inklusive det ryska språket. Ryssen, den ryska människan, stigmatiserades. Kort sagt: En unken stank av folkhatspropaganda kunde tydligt förnimmas.

Vi skulle, naturligtvis, bojkotta ryska varor för att inte göda Putins krigskassa. Men inte nog med det. Vi skulle även avlägsna alla symboler och sluta med symboliska handlingar som kunde uppfattas som ryska. Vi skulle inte leka “Ryska posten”. Inte spela balalajka, och inte heller lyssna på balalajkamusik. Inte äta den ryska rödbetssoppan borsjtj. Inte låna böcker på biblioteket skriva av ryska författare. Helst skulle väl biblioteken rensa ut alla ryska författare.

Arla var snabbast ur startblocken genom att ta bort bilden med lökkupolerna på sina yoghurtförpackningar:

“Förpackningen associeras med Ryssland på ett sätt som inte är lämpligt under rådande omständigheter”, förklarade man från Arlas ledning.

Även “Rysk naturell yoghurt” med bilden på Vasilijkatedralens lökkupoler försvann ur butikernas sortiment av samma anledning. Till saken hör att denna ryska yoghurt inte är rysk. Den är inte importerad från Ryssland. Den bara heter “Rysk yoghurt”.

Därför hajade jag till när jag nu ser att den “Ryska yoghurten” med bild på lökkupolerna åter finns på butikshyllorna. I alla fall på COOP i Eskilstuna. COOP, som tidigare hette Konsum och som skulle stå för solidaritet och rättvisa.

Nu finns denna ryska yoghurt åter på hyllorna. Varför? Kriget är väl inte slut?

Foto: RW.

Det allvarligaste är inte att den heter “Rysk yoghurt” och har bild på lökkupolerna. Det är ju bara symboler som en del tolkar som fan läser bibeln.

Det allvarligaste är att denna “Ryska yoghurt”, som nu COOP åter säljer, tillverkas i Kroatien av ett franska multinationellt livsmedelsföretag, Lactalis, med kopplingar till skatteparadiset Luxemburg. (se lästips)

Foto: RW.

Samtidigt som denna symboliska krigföring mot Ryssland pågår (Arla har fortfarande slopat de ryska lökkupolerna på sina förpackningar) så fortsätter importen av rysk fossilgas till Sverige trots den påstådda bojkotten.

“Vi” avskaffar symboler, som bilder på förpackningar, och bannlyser balalajkor och annat som kan förknippas med Ryssland.

Samtidigt göder “vi” Putins krigskassa genom att importera rysk fossilgas som om ingenting hänt.

Rolf Waltersson

Lästips:

Rysk yoghurt från Skånemejerierna tillverkas i Kroatien av ett franska multinationellt livsmedelsföretag med kopplingar till skatteparadiset Luxemburg – eFOLKET. 23 juni 2022

Stödkonsert för Ukraina inställd – hat mot balalajkor – eFOLKET. 13 april 2022

Att “sila mygg och svälja kameler” – När sanktioner mot Ryssland blir ett spel för gallerierna! – eFOLKET. 24 mars 2022

Sverige fortsätter importera rysk fossilgas – eFOLKET. 14 oktober 2023

Statligt finskt bolag smyger in rysk fossilgas till svenska hamnar – samtidigt som Sverige säger sig bojkotta all rysk fossil energi – eFOLKET. 25 februari 2023

You May Also Like