Foto. Rolf Waltersson.

Rysk yoghurt från Skånemejerier tillverkas i Kroatien av ett franskt multinationellt livsmedelsföretag med kopplingar till skatteparadiset Luxemburg

“Arla slutar sälja Kefir – förpackningen anses olämplig”

Ni kommer ihåg i mars i år då det blev stora rubriker när Arla drog in försäljningen av sin kefir därför att lökkupolerna på Vasilijkatedralen på Röda torget fanns avbildade på förpackningen. Med anledning av Putins krig mot Ukraina ville inte Arla förknippas med Ryssland.

Efter att ha bytt förpackning finns nu Arlas kefir att köpa igen.

Men hela tiden har man kunnat köpa Rysk yoghurt i alla större matvarubutiker, ICA, Coop, Willys med flera.

På förpackningen finns samma lökkupoler från Röda torget avbildade under beteckningen “Salakis. Rysk naturell yoghurt”.

Detta har tydligen gått media spårlöst förbi. Inte heller några hysteriska utbrott att det är att stödja Putin och hans krig mot Ukraina med anledning av den Ryska yoghurten.

Jag köpte en förpackning av ren nyfikenhet för att i lugn och ro läsa det finstilta. Kan börja med att säga att yoghurten smakade bra..

I den finstilta texten kan man läsa att denna yoghurt är producerad “för” Skånemejerier. Inte producerad “av” Skånemejerier utan “för” Skånemejerierna.

Det står också “Ursprung EU”, vilket gör mig misstänksam. Läser man det finstilta noga står det faktisk att yoghurten är tillverkad i Kroatien. Men det står inget om varifrån mjölken kommer. Kommer den från Skånemejerier, eller från kroatiska kossor?

Går man sedan in och läser om Skånemejerier AB får man veta att företaget, som från början ägdes av mjölkbönder i Götaland, köptes upp 2012 av den franska livsmedelskoncernen Groupe Lactials, som i sin tur ägs av den franska familjen Besnier och är världens 15:e största livsmedelsföretag.

Man får också fram att familjen Bresnier som äger Lactials är “ägare via belgiska holdingbolaget BSA International SA.

Snokar man vidare hittar man uppgifter om att BSA International SA är ett belgiskt handelsbolag som har kopplingar till Luxemburg.

Det verkar rörigt. Men det är väl meningen med det hela.

Enligt en artikel i Dagens Industri finns Luxemburg med på listan “över världens 15 värsta skatteparadis”. Därför förvånar det inte att det finns kopplingar till Luxemburg. En del vet hur en slipsten ska dras.

Att det står “Skånemejerier” på förpackningen är väl för att det ska låta lite mysigt, småskaligt och svenskt.

Varifrån mjölken kommer har jag inte lyckats lista ut. Kan det vara så galet att mjölken först transporteras från södra Sverige till Kroatien där yoghurten tillverkas, för att sedan skickas tillbaka till Sverige som färdig Rysk yoghurt?

Min gissning är att mjölken kommer från Kroatien eller dess närhet eftersom det står “Ursprung EU” i det finstilta. Hade det varit svensk mjölk hade man förmodligen skrivit det på förpackningen.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like