Bildskapare: Pete Linforth / Pixabay.

Nu gick pensionspengarna upp i rök

Puff! Nu gick pensionspengarna upp i rök. Som en lite blå slinga stiger röken från pengarna upp mot himlen för att till slut försvinna i evigheternas evighet.

Nu har det hänt igen – att pensionspengar “gått upp i rök”. Det är Alecta och alla tjänstemän som haft sin tjänstepension i detta företag som nu ser 6,4 miljarder av pensionspengarna gå upp i rök.

Det är i kölvattnet av att den US-amerikanska banken Silicon Valley Bank signalerat att man sitter på pottkanten och är i omedelbart behov av mer kapital på minst 20 miljarder.

Detta fick Silicon Valley Bank att störtdyka på börsen. Ett fritt fall på 60 procent under gårdagen (torsdag 10 mars). 9,6 miljarder dollar (cirka 106 miljarder kronor) av börsvärdet gick upp i rök.

Eftersom Alecta nyligen sålt alla aktier i Swedbank och Handelsbanken, för att i stället fokusera sina placeringar på banker i USA, drogs Alecta med i detta ras.

Utöver de 4,6 miljarder som “gick upp i rök” för Alecta när Silicon Valley Bank gjorde sin störtdykning, försvann även 1,4 miljarder man hade placerade i First Republic Bank och 380 miljoner man hade placerade i Signature Bank. Sammanlagt således 6,4 miljarder kronor.

Alecta, som från början hette Sveriges Privatanställdas Pensionskassa och bildades 1917, förvaltar drygt 800 miljarder kronor, vilket gör Alecta till en av de största ägarna på Stockholmsbörsen. Man förvaltar tjänstepensionspengarna för flertalet av landets privatanställda tjänstemän, vilka nu alltså ser hur 6,4 miljarder av sina pensionspengar “gå upp i rök”.

(OBS sedan denna text skrevs har på några dagar beräkningen av svinnet uppjusterats. Först till 9 miljarder, och idag – den 13 mars – till hela 12 miljarder! Och just nu, klockan 18.00 meddelar Dagens Industri att det beräknade svinnet ökat till 16 miljarder!! Och just nu meddelas att också First Republic visst är på fallrepet.Fortsättning följer ?!)

På sin hemsida skriver Alecta:

Väljer du Alecta för ditt ITPK (tjänstepensionskonto. Min anmärkning) får du riktigt prisvärt, tryggt och enkelt sparande. Tjänstepensionen är ett färdigt paket och du behöver egentligen inte göra något alls om du inte vill. Dina pensionspengar placeras automatiskt i Alecta Optimal Pension, men du kan välja annat sparande om du vill”

Jag kan inte låta bli att reagera på namnvalet Alecta Optimal Pension. Synonymer till optimal:

  • Bästa möjliga
  • Mest gynnsam
  • Maximal
  • Mest tillfredsställande

Det luktar lite självskryt och hästhandel när man beskriver sig själv så. Men så beskriver väl sig alla i den branschen – att de är bäst. Det är ingen hejd på löftena.

På sin hemsida har Alecta också ett par räkneexempel på hur mycket man får i tjänstepension utifrån inkomst och hur många år man jobbat. Där framgår att man tar sikte på de med riktigt höga löner:

Din årslön Ålderspension:

  • Lön upp till 557 250 kr 10%
  • Del av lön mellan 557 250 – 1 486 000 kr 65%
  • Del av lön mellan 1 486 000 – 2 229 000 kr 32,5%

Nu återstår frågan/frågorna jag ställt mig många gånger:

Går pengarna upp i rök på riktigt? Är det riktiga pengar som försvinner när börsvärdet rasar?

Och när det är åt andra hållet när kurserna stiger och pensionspengarna ökar i värde:

Varifrån kommer pengarna då? Är det som manna som faller från himlen?

Eller är det som den udda finansmannen Reefat el Sayed uttryckte saken:

“Börskurserna styrs av människors förväntningar och girighet”.

Om det stämmer är uppblåsta börskurser som luftslott.

Det är som en ballong. Massan/vikten är densamma oavsett om den är tom på luft eller uppblåst. Skillnaden är att den uppblåsta ballongen kan sväva. Blåser man in för mycket luft spricker ballongen.

Frågan är om det finns andra och bättre sätt att tryggt förvara och förvalta våra pensionspengar än att spekulera i tvivelaktiga verksamheter.

Någon som har svar?

Rolf Waltersson

PS. Kolla bilden från Alectas hemsida där man visar hur pengarna växer.

Lästips:

You May Also Like