Foto: miguelb/Visualhunt.

Nordiska resultat i EU-valet 2024

Så har då EU-valet 2024 timat. Extremhögern hade spåtts gå framåt och så blev det också sett till hela EU. Men de tre nordiska länderna, Danmark, Finland och Sverige bröt detta mönster.

I Sverige var Vänsterpartiet det parti som ökade mest och V hamnade nu på 11 procent .

Miljöpartiet fick närmare 14 procent och blev större än Sverigedemokraterna. En sensation och knäckande för SD som har MP-hat som en av sina favoritgrenar.

Socialdemokraterna ökade marginellt och hamnade runt 25 procent. Sammanlagt fattas det bara några tiondelar till att V+mp+s får 50 procent.

En missräkning för alla anständiga svenskar var att Kristdemokraterna med Teodorescu-Måwe som topp-kandidat klarade spärren. Jämfört med förra EU-valet backade man med 2,9 procentenheter och fick nu 5,7. En anledning till att man klarade spärren är antagligen att man fick ett inflöde av väljare från SD, detta genom att man klonade SD:s främlingsfientlighet och islamofobi. Teodorescu-Måwe och Ebba Busch passerade under valspurten alla anständighetens gränser.

Vi var nog många som också hoppats på att liberalerna skulle tappa sitt mandat. Liberalerna har ju genom att kröka rygg inför SD och i praktiken administrerat SD:s ”klimatpolitik” gett ryggradslösheten ett ansikte. Eller två; Johan Perssons och  Romina Pourmokhtaris.

Och man hade väl lite till mans också hoppats på att det extremt nyliberala och militaristiska centerpartiet också skulle förpassas ur EU-parlamentet.

Så blev det nu inte. Liberalerna kravlade sej över 4-procentspärren (4,3 Procent), troligtvis med hjälp av moderata stödröster och Centern hamnade på 7,3. Måhända att stödröster även där fanns med i bilden.

Socialdemokraterna fick 24,8, Moderaterna 17,6, SD 13,2 procent. För Sverigedemokraterna var det en tillbakagång med 2,1 procent och allra värst för Åkesson & Kompani var det nog att man passerades av Miljöpartiet. Ett Miljöparti som dessutom ökade sitt mandatinnehav till tre. Det betyder att Isabella Lövin åter tar plats i Europaparlamentet. Hon kan därmed återuppta det viktiga arbetet mot rovfisket och utarmningen av haven som hon förtjänstfullt praktiserade innan hon olyckligt nog togs därifrån för att väljas till språkrör.

Noterbart är också att de två partierna till vänster om socialdemokraterna (V och MP) tillsammans har exakt samma resultat som socialdemokraterna; 24,8 procent och fem mandat. Vänsterpartiet kommer att i Bryssel representeras av förutom Jonas Sjöstedt av Hanna Gerdin.

Så till Finland och den sensationella vänstersvängen där. Vänsterförbundet ökar där från 6,9 till 17,3 procent! Det högernationalistiska Sannfinländarna minskar med 6,2 procent och landar på 7,6.

Även de gröna backar med 4,7 procent. Största parti blev det liberalkonservativa Samlingspartiet som också är det ledande regeringspartiet i Finland. Samlingspartiet samlade ihop 24,8 procent.

Vi måste naturligtvis glädja oss åt Vänsterförbundets fantastiska framgång och Sannfinländarnas tillbakagång. Men vi måste också fråga oss hur socialistiskt vänsterförbundet är. Förbundet har ju

ställt sej positivt till både NATO och militär rustning. Det svenska Vänsterpartiet har gått emot NATO och DCA-avtalet (US-amerikanska baser på 17 platser i Sverige) men tyvärr gått med på den av Tidölaget och USA dikterade rustningspolitiken.

Hur gick det då i vårt södra grannland. Ja där blev vänsterframgången ännu mer markant. De två partierna till vänster om socialdemokratin (Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten) fick tillsammans 24,4 procent. SF ökade med 4,2 procentenheter och fick 17,4 procent, Enhedslisten ökade med 1,5 procent och landade på 7,0.

Sämst gick det för det liberala högerpartiet Venstre som tappade nära 9 procent och hamnade på 14,7. Det stora tappet beror på att Venstre genomlidit två splittringar sedan förra valet. Två ledande figurer Lars Lökke Rasmussen och Inger Stöjer har lämnat partiet och bildat egna partier. Rasmussens parti Moderaterna fick nu 5,9 och Stöjers invandringsfientliga liberala parti DanmarksDemokraterna (DD) fick 7,4 procent.

Det tidigare starka främlingsfientliga partiet Dansk Folkeparti backade med 4,4 till 6,4 procent.

Socialdemokraterna backade ordentligt med 5,9 och får i årets val 15,6 procent. Det gav tre mandat i EU-parlamentet. Noterbart är att man passerades av Socialistisk Folkeparti som sensationellt blev Danmarks största parti med 17,4. Socialistisk Folkeparti fick 3 mandat och eftersom Enhedslisten tar ett mandat är de två partierna till vänster också mandatmässigt större än Socialdemokraterna.

Om övriga danska partier: Det traditionella Konservativa Partiet ökade och fick 8,8 procent. Det högerliberala Liberal Alliance ökade till 7,0 procent och det socialliberala Radikalerna 7,1.

Vi kan alltså konstatera att vi har en ordentlig vänstervåg i de tre nordiska länderna. Så ser det inte ut på kontinenten. Ytterhögern och högern har stärkt sina positioner. Vi återkommer i e-FOLKET till detta.

Peter Widén

You May Also Like