Foto: Rolf Waltersson

Klarnas affärsmodell – “Den bästa kunden är den som inte betalar direkt”

Jag har lyssnat på Sveriges Radio och programmet “Konflikt” som handlar om den fackliga striden på Klarna där de som vill organisera sig fackligt trakasseras på olika sätt. Att de som vill sitta i styrelsen helt plötsligt blir “övertaliga”.

Klarna är ett så kallat techbolag som tar hand om och ombesörjer betalningar för e-handelsföretag, där köparen får varan först och betalar i efterhand.

Köp först, betala sedan”. Bara det får ju varningsklockorna att ringa.

Granskningen Konflikt gjort visar att alla åtta anställda på Klarna som var beredda att ingå i styrelsen för facket (Unionen) nu är borta från Klarna. De har blivit utrensade.

Klarna är också ett företag som fått mycket klagomål och kritik där många fått påminnelseavgifter och hot om indrivning utan att först ha fått en ordinarie faktura.

Medgrundaren av Klarna, Niklas Adelbert, förklarar öppet och cyniskt:

Den bästa kunden är den som inte betalar direkt. Men som får en påminnelse och sedan inkassokrav. För vi har rätt att ta ut avgifter”. (se lästips Wikipedia)

I stället för att citera avsnitt ur programmet Konflikt och i tidningar, gör jag det enkelt för mig. Gå in och lyssna på Konflikt, Sveriges Radio. Gå in och läs Efter strejkhotet – alla i fackets styrelse borta från klarna”.

Det här, och många andra exempel, visar att den svenska modellen”, med fackföreningar och kollektivavtal där man (förhoppningsvis) har justa löner och anställningsvillkor, är satt under press.

Det är inte bara företag som Klarna, Amazon och andra, utan även borgerliga partier och politiker, som nu vill försämra anställningsvillkoren och tryggheten. Men man säger att man bara vill modernisera” arbetsmarknaden.

Man har redan moderniserat” genom urholkning och försämring av till exempel LAS (lagen om anställningstrygghet).

Bland de borgerliga partierna är det det mittenextremistiska” Centerpartiet som går i täten när det gäller attackerna mot arbetarrörelsen. Ni minns kanske centerns Martin Ådahl som prisbelönades med en tavla föreställande den brinnande LO-borgen.

När centern lyckats driva igenom försämringen av LAS kallades det årets frihetsreform”.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like