Manifestation på Riksbron i Stockholm. Foto: jacob Oscrson.

“Vi vill att det ska utlysas ett klimatnödläge”

 Extinction Rebellion genomförde klimataktion samtidigt i flera länder

Det internationella klimatnätverket Extinction Rebellion (XR), som bildades så sent som i vintras, genomförde på måndagen flera aktioner med civil olydnad samtidigt i ett 80-tal städer runtom i världen, däribland Stockholm, London och Paris. I Stockholm samlades aktivisterna utanför riksdagen och blockerade Riksbron för att uppmärksamma politiker och förbipasserande om hotet från klimatförändringarna.

Jacob Oscarson.

– Vi vill att det ska utlysas ett klimatnödläge. Vi kräver att politikerna ska berätta hela sanningen om klimatfrågan, säger Jacob Oscarson, en av de hundratals aktivister som deltog vid manifestationen i Stockholm.

– Vi har blockerat bron för fotgängare, med vissa undantag. Sjuka och de med barn släpps förbi.

Hur reagerar folk?

– Det finns hela skalan på reaktioner. Från vänligt intresserade, till väldigt arga. Det är några som har försökt slå sig fram, men inget drama hittills, säger Jacob Oscarson till Internationalen på telefon medan blockaden fortfarande pågick.

Aktionen inleddes vid lunchtid och höll på fram till runt klockan 17, då aktivisterna självmant upphävde blockaden och demonstrationen avslutades. Farhågor om att polisen skulle ingripa tidigare för att upplösa manifestationen, som saknade tillstånd, besannades inte.

Vid manifestationen i Stockholm deltog även Samuel Jarrick, en av talespersonerna för organisationen Klimataktion. Han påpekade det historiska värdet av att demonstrera framför riksdagen, där andra avgörande utomparlamentariska strider, som den om rösträttsfrågan, hade utkämpats hundra år tidigare.

– Vad vi ser nu är ett uppror som växer i hela världen med skolstrejkerna och Extinction Rebellion, för vi kan inte längre bara be om små försiktiga åtgärder för att rädda klimatet. Det är alldeles, alldeles för sent. Vi behöver blockera systemet fredligt när det drar undan fötterna för mänskligt liv och alla de arter som nu utplånas i rekordtakt, säger han.

– Det här är den största gemensamma icke-våldsaktionen i svensk klimathistoria.

I London blev manifestationerna ännu större med flera tusen demonstranter som satte sig ner på olika centrala platser som Marble Arch, Oxford Circus, Waterloo Bridge, Parliament Square och Piccadilly Circus för att blockera biltrafiken. Där var målet att blockaden skulle pågå veckan ut, och många aktivister hade tagit med sig tält att sova i.

Under tisdagen började polisen dock bryta upp blockaderna och över hundra aktivister greps. Samtidigt fortsatte protesterna på andra håll i staden.

– De flesta greps vid Waterloo bridge, men vi var ändå alltför många för polisen. Många av oss är redo att offra friheten för vår sak, sa James Fox, talesperson för Extintion Rebellion i London, enligt BBC.

Per Leander

Artikeln tidigare (18/4) i tidningen Internationalen.

You May Also Like