Bilden är avfotograferad från utskrift från min skrivare.

När penningvärdet överstiger människovärdet

Jag hör på nyheterna fredag 26 november att Stockholmsbörsen fallit med 3 procent inom ett par timmar då en ny coronavirusmutation i Sydafrika skapat oro.

Ja, inte bara Stockholmsbörsen, över hela världen har börskurserna rasat – Från Tokyo till Wall Street.

Den här osäkerheten blir ett hårt slag mot en börs som har gått väldigt bra det senaste året”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet till Dagens Nyheter.

Det intressanta är att det inte är oron för att coronaviruset ska ta död på en massa människor som får börserna att rasa. Det är oron över att det kan få konsekvenser för ekonomierna runtom i världen.

Det blir en ny ekonomisk situation om viruset sprider sig och det inte finns fungerande vaccin”, som en börsexpert sa (minns inte namnet) när han förklarade varför börserna rasar dramatiskt på grund av ett nytt coronavirus.

Det här visar med all tydlighet vilken absurd värld vi lever i när världsekonomin till stor del styrs av ryggmärgsreflexer inom den spekulerande börsmarknaden.

Eller som jag sagt tidigare:

“När penningvärdet överstiger människovärdet, då har vi verkligen blivit fattiga”.

Skrämselhickan på Stockholmsbörsen avtog dock något under dagen:

“På Stockholmsbörsen sjönk breda SPI-indexet 2,9 procent och storbolagsindexet OMXS30 backade 3,0 procent i börsöppningen. Vid lunchtid hade börsen återhämtat sig något och OMXSPI var ner 2,1 procent vid 12.30-tiden”, skriver Dagens PS.

Jag måste erkänna att det inte känns som en helt trygg tillvaro när det är ryggmärgsreflexer som styr världens ekonomier.

Eller som den något udda fågeln i den svenska finansvärlden, Refaat El-Sayed, sa en gång i tiden:

“Börskurserna styrs av människors förväntningar och girighet”.

Ni som inte vet vem Refaat El-Sayed är kan googla hans namn.

PS. Ett undantag mot detta börsras var dock de stora läkemedelsbolag som tillverkar coronavaccin. I stället för att rasa, rusade de mot nya höjder och noterade kraftigt stigande kurser. Allt enligt talesättet:

“Den enes död, den andres bröd”

Rolf Waltersson

You May Also Like