Ekonomiska brottslingar får skaka galler för fusk med ROT-avdrag

Jag hör på radio, P4 Väst, att tingsrätten i Vänersborg har dömt sju åtalade i Västsveriges största ROT-härva till fängelse.

Längsta straffet får den man som är vd för ett byggföretag. Han får tre år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri i 132 fall, samt näringsförbud i sju år.

Byggbolaget ska ha fått ett 100-tal personer att lämna in oriktiga rotansökningar. På så sätt har de dömda lurat till sig drygt 9 miljoner kronor. Eller rättare sagt – de har stulit 9 miljoner av våra skattepengar som skulle ha använts till vård, skola och omsorg.

Bedrägerierna består av att man begärt ROT-avdrag för arbeten som inte ens utförts, eller att man angivit falska arbetskostnader.

Om domen kommer att överklagas återstår att se. De dömda nekar naturligtvis till de brott de nu är dömda för.

Alla studier visar att det huvudsakligen är människor med ganska god ekonomi som använder sig av ROT-avdrag, men även RUT-avdrag.

ROT-avdrag kan dessutom bara utnyttjas av de som äger sin bostad, alltså de som bor i egen villa eller bostadsrätt..

De som bor i hyreslägenheter får ingen del av dessa ROT-avdrag.

År 2019 gjordes ROT-avdrag för 9,9 miljarder kronor. Naturligtvis fuskar inte alla när det gäller ROT-avdrag. Men alltid, när det finns pengar att lura till sig, finns det skrupelfria människor som tar för sig, även med olagliga metoder.

Sedan kan man fråga sig varför den här typen av brottslighet oftast kallas för “fusk”.

Lyssnings- och lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like