Profilen i mörker. Foto: Rolf Waltersson.

Offentlig konst i Eskilstuna – Profilen

I Eskilstuna finns cirka 160 offentliga konstverk som Eskilstuna Konstmuseum ansvarar för.

Det sker en ständig förändring. En del konstverk tas bort, eller flyttas, på grund av att man bygger om fastigheter, torg och andra platser där konstverken varit placerade. Det fylls också på hela tiden med nya konstverk.

Den som är intresserad kan googla: “Offentlig konst i Eskilstuna kommun”, så får man upp en lista och karta där alla konstverken finns markerade.

Jag har i ett antal inlägg tidigare visat bilder och berättat om några av dessa konstverk. Nu har turen kommit till “Profilen”, som finns att beskåda vid Nybroplan. Närmare bestämt i rondellen där Nybron och Hamngatan möts.

Profilen består av en stor fontän. I fontänen finns en mängd föremål som för tankarna tillbaka i Eskilstunas historia.

Där står biskopen Sankt Eskil, som gett namn åt Eskilstuna. Vad som slår mig är att den här skulpturen av Sankt Eskil är väldigt porträttlik nuvarande påven.

Bland övriga skulpturer i fontänen finns “Förstlingen”, det första ångloket som byggdes i Sverige vid Munktells mekaniska verkstad i Eskilstuna. Förstlingen gjorde sin premiärtur 2 juni 1853.

Förstlingen är nu skrotad. Men delar av detta första ånglok återanvändes när man byggde en exakt kopia, som nu finns att beskåda vid Munktellmuseet i Eskilstuna.

Där finns även ett fartyg som ska efterlikna ångbåten “Eskilstuna II”. Ångfartyget Eskilstuna II byggdes 1868 på Motala Verkstad, och trafikerade sträckan Eskilstuna-Stockholm fram till 1945.

De stora urnor i fontänen flödar över av vatten – vatten som sprutar åt alla håll och kanter.

Mitt i fontänen står en hög pelare. Tittar man noga ser man en mängd ansikten i profil. Dessa ansiktsprofiler syns tydligast i solsken där de blickar ut över dåtiden båda häraden – Västerrekarne och Österrekarne härader.

Det är dessa ansiktsprofiler som gett namnet “Profilen” till detta monument i rondellen vid Nybroplan.

Ansiktet föreställer konstnären själv, Sivert Lindblom, förr 1931 i Husby-Rekarne i nuvarande Eskilstuna kommun.

“Sivert Lindblom är skulptör, målare och scenograf. Utbildade sig i skulptur vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1958-1963… Under 60-talet experimenterade han bland annat med abstrakta gestaltningar av sitt eget ansikte… Han var verksam som lärare vid Arkitekturhögskolan 1966-1970. Tillsammans med Arne Jones representerade han Sverige på Biennalen i Venedig 1968.

Åren 1991-96 var han professor på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm”.

—Källa: Wikipedia.

Konstverket Profilen sattes upp 2002, och är en gåva till Eskilstuna kommun från Rekarnestiftelsen.

Rolf Waltersson

You May Also Like